Kraj ljeta uvijek miriše na pripremu slatkiša za zimu, a priprema džemova uvijek predstavlja zadovoljstvo za sve ukućane. Dok nešto stariji pripremaju namirnice kako bi kuhali najdivnije džemove oni najmlađi koriste svaku priliku da isprobaju ovu slatku slasticu.
Odlučili smo vam pomoći i pripremili recepte u kojima će uživati cijela obitelj sve do proljeća i pojave prvih slatkih plodova.
Jednostavan džem od smokava
Sastojci:
1 kg svježih smokava izrezan na kockice
1/4 šoljice meda
2 kšike vode
kašika soka od limuna
kašika balzamičnog octa
Priprema:
U srednje velikoj tavi izmiješati smokve, med, vodu i limunov sok. Kada smjesa zakuha, smanjiti vatru. Kuhati uz često miješanje dok se smjesa ne zgusne. Maknuti džem s vatre i umiješati balzamični ocat. Prebaciti u čistu staklenu teglu i ostaviti da se potpuno ohladi prije nego što se zatvori.
Marmelada od šipka
Sastojci:
1 kg šipka
70 dag šećera
mahuna vanilije
malo vode
Priprema:
Šipku odstranite crni vrh nožem, operite ga i stavite u posudu te nalijte vode toliko da ga prekrije. Kuhajte dok ne omekša. Šipak propasirajte dok je topao tako da kroz gusto cjedilo protisnite zgnječene šipke i pomalo dolijevajte vode u kojoj su se kuhali.
Dobivenu smjesu dvaput procijedite da uklonite sve zaostale komadiće. U procijeđenu kašu dodajte 400 gr šećera na svakih 500 gr voćne kaše. Dodajte vaniliju pa kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući. Kad se marmelada ohladi i stvrdne, stavite je u prethodno sterilizirane tegle i dobro zatvorite.