viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.03.24 @ 08:02

Koncem prošloga mjeseca u Etno selu Čardaci održan je okrugli stol koji je organizirala Udruga
poslodavaca Vite. Sastanku je nazočio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine
Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, predsjednik Županijskog odbora HDZBiH Radoje Vidović,
predsjedatelj Sabora Županije Središnja Bosna Dražen Matišić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih
kulture i sporta, Bojan Domić, ministrica pravosuđa i uprave Županije Središnja Bosna Božana
Petrović, ministrica financija Županije Središnja Bosna Mirjana Plavčić, ministar zdravstva i
socijalne politike Anto Matić, načelnik Viteza Boris Marjanović te gospodarstvenici Udruge
poslodavaca Vitez.

Cilj ovog sastanka je bio razgovor o budućim zajedničkim aktivnostima po pitanju unaprijeđena
gospodarskog okruženja. Na samom početku nazočnima se obratila predsjednica Udruge poslodavaca Vitez Katarina Kafadar sa prigodnim pozdravom dobrodošlice i zahvalom, nakon čega je i upoznala prisutne s temama sastanka.

OGLAS

Teme sastanka su bile Zavod za zapošljavanje, nedostatak odgovarajuće radne snage, školstvo, inspekcijski nadzor poslodavaca, raspodjela javnih prihoda, EBRD banka- grant sredstva za jedinice lokalne samouprave i poslovne zone.

OGLAS

O prvoj točki dnevnog reda razgovaralo se kroz navođenje određenih statističkih pokazatelja koje
je u sklopu svog istraživanja tržišta rada proveo Zavod za zapošljavanje Županije Središnja Bosna 2022. godine interpretirajući navedene pokazatelje kroz trenutačne potrebe gospodarstvenika u
svojstvu zapošljavanja djelatnika. Izneseni su konkretni prijedlozi, a to su priprema i organizacija poticaja za zapošljavanje koji nemaju točnu vremensku određenost, nego da traju kontinuirano, kako bi ih poslodavci mogli koristiti kada imaju potrebe za zapošljavanjima. Potreba za kreiranjem poticajnih mjera na način da se one mogu koristiti po potrebi, da imaju svoj kontinuitet, a ne da počinju ili završavaju s nekim proizvoljnim rokom. Potreba za potencijalnim promjenama kada je u pitanju školstvo, kadrovi i svaki vid obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije. Ideja je da se anticipiraju potrebe tržišta rada i da se sukladno tome usmjeravaju i formiraju školski programi.

OGLAS

Udruga poslodavaca Vitez obratiti će se Službi za zapošljavanje po pitanju dostavljanja informacija
o poslovanju Službe, na koji način i kako se raspodjeljuju sredstva po poticajnim mjerama za koje
je Služba za zapošljavanje odgovorna i zašto te informacije nisu objavljene na stranici Službe za
zapošljavanje. Zatim, kako Služba planira plasirati svoja sredstva i temeljem čega donosi planove, što je planirano, a što realizirano prošle godine. Također ih zanima kakvi su planovi za ovu godinu i gdje su
objavljeni Planovi rada Službe za zapošljavanje za prethodnih nekoliko godina. Zakonom je
definirano da rad Službe za zapošljavanje mora biti transparentan i dostupan javnosti.

“Umjesto isključivo kažnjavanja, porezna inspekcija može pružati edukaciju i podršku poduzetnicima kako bi bolje razumjeli porezne propise i ispunjavali svoje obveze. Ovo bi moglo uključivati organiziranje radionica, savjetovanja i drugih oblika obrazovanja”, navelo su u priopćenju.

Vitez sudjeluje sa znatnim sredstvima u ukupnim prihodima Županije na temelju poreza na dobit koji se uplaćuje kroz gospodarske aktivnosti tvrtki općine Vitez. No, zbog načina raspodjele javnih prihoda prema kojem se raspodjela vrši sukladno broju stanovnika, površini te broju učenika u srednjim i osnovnim školama, Vitez u odnosu na sve druge gradove i općine kroz svoj proračun dobiva znatno manje u odnosu na ono što se uplaćuje kroz porez na dobit i sve gospodarske aktivnosti. Stoga, konkretan je prijedlog da se upravo zbog ove činjenice izdvoje dodatna sredstva, upravo na temelju uplaćenog poreza na dobit, te osiguraju namjenska sredstva za jačanje i razvoj gospodarstva, poslovnih zona u Vitezu i gradske infrastrukture.

Kada je u pitanju 4. točka dnevnog reda, nastavno na prethodno održane sastanke s ERBD-om,
načelniku Marjanoviću su prezentirane mogućnosti koje postoje u okviru bespovratnih sredstava koja se mogu ostvariti kroz suradnju s ERBD te predložena mogućnost organiziranja sastanka s ciljem utvrđivanja
prilika kroz takav vid moguće suradnje i rada na infrastrukturi Općine.

Razgovarano je o poslovnim zonama pri čemu je Marjanović izrazio zainteresiranost te će pripremiti
sve potrebne informacije i definirati korake koji će biti potrebni za poduzimanje u svojstvu pripreme nove poslovne zone. Nakon toga, bit će potrebno organizirati novi sastanak, kako bi se utvrdilo na koji način će Općina i gospodarstvo zajedno doći do realiziranja utvrđenih mogućnosti.

Na sastanku se razgovaralo i utvrdilo da je jedna od ključnih stvari pokrenuti proces oko brze ceste koja će prolaziti kroz Vitez i poduzeti sve potrebne mjere, kako bi se s time započelo čim je prije moguće. Jedan od zahtjeva prema Općini bio je priprema i rad na idejnim i arhitektonskim rješenjima
budućeg izgleda i uređenja Viteza te mogućnosti javnog objavljivanja natječaja za rad na tome,
svih onih koji budu zainteresirani dati svoje prijedloge. Prilikom čega bi bilo učinkovito upoznati
javnost s time, prezentirati predložena rješenja, kako bi i građani mogli vidjeti planove, za što se
smatra da bi pokretanje toga dovelo jednu novu energiju, optimizam, a realizacija bi svakako
dovela do stvaranje ugodnije i ljepše atmosfere življenja za sve građane.

Oglasi
LM