Federalni ministar trgovine Amir Hasičević pojasnio je primjenu Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovine u dijelu koji se odnosi na prodaju prehrambenih proizvoda u prostorima benzinskih crpki.
Kako je naveo, prodaja prehrambenih artikala koji nisu originalno zapakirani na benzinskim crpkama nije dozvoljena bez ispunjavanja posebnih uvjeta, jer nosi značajne zdravstvene i higijenske, sigurnosne i regulatorne rizike, prenosi Klix.
“Takvi proizvodi ne podliježu punoj kontroli deklaracije, porijekla, roka trajanja, načina čuvanja i sljedljivosti, što direktno ugrožava zdravlje potrošača. Benzinske crpke, kao objekti čija je osnovna namjena prodaja goriva i trgovačke robe široke potrošnje ne ispunjavaju po definiciji uvjete za prodaju svježe ili termički obrađene hrane ako nisu opremljene u skladu s propisima koji uređuju oblast prehrane i ugostiteljstva”, ističe Hasičević.
Dodaje kako Pravilnik jasno definira da objekt mora imati odvojene prostore, odgovarajuću opremu, sanitarne čvorove, ventilaciju, rashladne uređaje, kao i educirano osoblje, ako se prodaju ili pripremaju prehrambeni proizvodi koji nisu tvornički zapakirani.
“S tim u vezi, moguće je organizirati gastro odjel unutar benzinskih crpki, ali isključivo kao poseban i registriran ugostiteljski ili prehrambeni prostor, koji ispunjava sve tehničke, sanitarne i kadrovske uvjete propisane važećim zakonodavstvom”, naveo je.
Gastro odjel mora biti:
– fizički i funkcionalno odvojen od prostora za prodaju goriva i robe široke potrošnje,
– opremljen u skladu s propisima o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača,
– registriran kao ugostiteljska ili srodna djelatnost kod nadležnih organa
– podložan redovnom inspekcijskom nadzoru.
“Na ovaj način omogućava se dodatna usluga korisnicima benzinskih crpki, uz očuvanje zdravstvene sigurnosti potrošača i dosljednu primjenu Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovine. Zaključno, prodaja neoriginalno zapakirane hrane na crpkama nije dozvoljena osim u jasno definiranom gastro prostoru koji ispunjava sve uvjete, čime se štiti javno zdravlje, potrošači i fer konkurencija na tržištu”, zaključio je Hasičević.