viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.03.24 @ 13:40

Općina Prozor-Rama u proteklih nekoliko godina iznenada je postala popularno turističko odredište privlačeći sve veći broj posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja. Sve je počelo od pandemije koronavirusa, kada je primjetan češći dolazak turista. I sada se u ljetnim mjesecima traži krevet više.

Luka Markešić i njegova supruga pet godina uspješno upravljaju obiteljskim turizmom na području Ramskog jezera. Supruga se brine o apartmanima, iznajmljivanju i čišćenju, dok je umirovljenik Luka Markešić, kako sam kaže, uključen kao pomoćni radnik.

OGLAS

– Turisti, prije svega, dolaze zbog Ramskog jezera. Međutim, znaju se smjestiti u apartmane i onda obilaziti planine oko jezera. Postoji i nekoliko obilježenih biciklističkih staza koje turisti često koriste. Čak se znaju ovdje smjestiti i na deset dana, a na jedan dan odu u Jajce, Visoko, Kravice i slično. Moguće da razlog leži u tome jer je ovdje smještaj jeftiniji u odnosu na jadransku obalu i druge destinacije – rekao je Markešić Feni. Prisjetio se prve godine njihova rada u turizmu, kada je u tijeku bila pandemija koronavirusa. Tada su ih, kako je rekao, uglavnom posjećivali turisti iz BiH, a sezona je bila vrlo uspješna, što nitko nije očekivao.

OGLAS

– Mi smo te godine sredili apartmane i nismo očekivali turiste jer je bila pandemija. Međutim, to ljeto bili smo puni. Dolazili su najčešće građani BiH, dok sada više dolaze strani turisti – istaknuo je on.

OGLAS

Kako Markešić dodaje, sada češće stižu turisti iz udaljenih zemalja, poput Japana, Kine i Sudana, te iz europskih zemalja poput Slovenije, Njemačke, Mađarske, Austrije, Hrvatske i Srbije. Prvih godina turisti su se zadržavali jedan dan ili bi eventualno došli na produženi vikend, dok sada ostaju i do deset dana, a uglavnom im se vraćaju stari gosti. Markešić napominje da turistička sezona u Rami počinje početkom svibnja. – U svibnju i lipnju uglavnom su popunjeni vikendi. Završetkom školske godine, odnosno od polovine lipnja do polovine rujna, sve je puno. U srpnju i kolovozu, posebno ako je neko zbivanje, a ima ih često, ne može se naći smještaj – objasnio je.

Turističkog kapaciteta sigurno ima, smatra Markešić, ali naglašava potrebu za poboljšanjem infrastrukture, posebno kanalizacijskog sustava. Da je u proteklih nekoliko godina vidno povećan broj turističkih dolazaka, potvrdio je i pomoćnik načelnika Prozor-Rame Josip Juričić, a posebno u prošloj godini, kada je Ramsko jezero tijekom cijelog ljeta bilo puno.

– Sve ono što radimo pomalo se odražava na turizam. Imamo destinacija koje su na neki način u korištenju, a imamo one koje su potencijalne i na koje računamo da će u idućem razdoblju biti mnogo više posjećene – dodao je on. Kao potencijalnu destinaciju posebno je istaknuo arheološko nalazište Gradac, odredište koje plijeni pozornost povjesničara, ali i turista. Ovo nalazište, napominje Juričić, nisu puno promovirali da ne bi stvarali gužvu zbog daljnjih arheološka istraživanja, ali ne odbijaju posjete.

Opredjeljenje Općine za daljnji razvoj turizma pokazuje i strategija razvoja u kojoj, među ostalim, stoji i izgradnja turističkog centra na Ramskom jezeru, s privatnim partnerima. – Još je to u fazi ideje, ali približili smo se realizaciji. Mislimo da će naše zamisli biti ostvarive u razdoblju do 2027. godine, odnosno do kada nam je kreirana strategija. Dio tih nastojanja je i promocija, a radimo je vrlo dobro putem medija i društvenih mreža – objasnio je Juričić.

Povećanjem turističkih dolazaka pojavio se problem i nedovoljnog smještajnog kapaciteta, ali je vidljivo pozitivno opredjeljenje stanovnika, posebno onih uz Ramsko jezero, da sudjeluju u turističkoj ponudi ovoga kraja.

– Postoji solidna ponuda apartmana, kuća za odmor, brvnara i svega što privlači turiste na dulje vrijeme. Međutim, nije to dovoljno. Kada dođu manifestacije, kao što su vjerske, traži se mjesto više i teško se nalazi. Čak i kada imamo sajam Dani šljive, koji je također postao mali turistički brend naše općine, ni tada nema smještaja u okolnim mjestima – istaknuo je. Juričić stoga naglašava potrebu za regulacijom i registracijom smještajnih objekata kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg turističkog interesa.

Oglasi
LM