viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.04.24 @ 19:31
OGLAS

U kvartalnoj anketi o inflacijskim očekivanjima predstavnika financijskog sektora, a koju provodi Središnja banka BiH, očekivana agregirana inflacija u krugu ožujanskog ispitivanja za tekuću godinu iznosi 4,2 posto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su prema prosinačkom anketiranju, sudionici predviđali prosječnu inflaciju 5,8 posto za 2024. godinu.

Inflacijska očekivanja u ovom krugu za 2025. godinu iznose 3,6 posto, što predstavlja pad u odnosu na prosinački krug ispitivanja, kada su projekcije stope inflacije za 2025. godinu iznosile 5,5 posto. Ovo predstavlja i najniža očekivanja stope inflacije u posljednjoj godini dana.

OGLAS

Pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, ujedno, impliciraju pozitivne tendencije cjelokupnog gospodarstva.

OGLAS

Inflacijska kretanja su nezaobilazan makroekonomski indikator u procesu donošenja privatnih i poslovnih odluka, a anketu o inflacijskim očekivanjima predstavnika financijskog sektora i dalje kvartalno provodi SBBiH. S tim u vezi, komercijalne banke i osiguravajuća društva dostavljaju podatke o očekivanim inflacijama u promatranim razdobljima.

OGLAS
anketa sb bih
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM