viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.03.24 @ 10:49

Autoceste Federacije BiH pripremaju izgradnju nove dionice brze ceste između Lašve i Jajca.

Riječ je o cesti kroz srednju Bosnu koja će povezati ne samo srednjobosanske gradove, poput Travnika, Viteza i Jajca, sa Sarajevom, već i cijelu Krajinu sa centralnim dijelovima BiH, piše BiznisInfo.ba. Naime, priprema se izgradnja dionice Nević Polje – Turbe, koja prolazi teritorijem općina Travnik i Novi Travnik. Dionica je duga 11,43 kilometara i trenutno je u fazi postupak izdavanja okolišne dozvole.

Oglas

Ova dionica dio je brze ceste Lašva – Jajce ukupne koja će ukupno biti duga 54 kilometra.Ovo je druga dionica ove veoma važne prometnice jer je prva dionica od Lašve do Nević Polja već u izgradnji. Brza cesta je projektirana na način da sadrži dva kolovoza odvojena razdjelnim pojasom. Svaki kolovoz ima dvije prometne trake. Traka za spora vozila na ovoj dionici nije predviđena. Brza cesta na dionici Nević Polje – Turbe uključuje još i izgradnju 3 tunela, 13 mostova te podvožnjaka/nadvožnjaka na mjestima gdje je planirana trasa brze ceste u koliziji sa postojećim lokalnim cestama.

Cilj nove brze ceste jeste da spoji sjeverozapadne krajeve BiH sa centralnim dijelom, odnosno glavnim gradom Sarajevom i dalje. Izgradnjom brze ceste ostvarit će se neophodno povezivanje bh. gradova Sarajevo, Vitez, Travnik, Turbe i Jajce i postići će se stabilizirajući i razvojni efekti za zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM