Za sve ljubitelje malo zdravijih slastica, ova torta sa zobenim pahuljicama i voćem je nešto što ćete raditi svake sezone.
Crumble s bobičastim voćem je jedan od omiljenih proljetno-ljetnih recepata. Njegova posebnost je u voću koje se može mijenjati ovisno o sezoni. Jednom iskoristite jagode, drugi put trešnje, a treći put borovnice! Imat ćete osjećaj da svaki put jedete novi kolač. Ova zdrava voćna slastica će uvijek biti poželjan recept za sunčane dane. Kako je napraviti, prenosimo u nastavku.
Sastojci:
- 750 gr voća po želji (jagode, borovnice, otkoštene trešnje, breskve, kupine ili mix)
- Sok pola limuna
- 4 žlice smeđeg šećera
- 2 vanili šećera
- 2 žlice Gustina
- 1 velika šalica zobenih pahuljica
- 5 žlica glatkog pšeničnog ili bademovog brašna
- 1 žlica cimeta
- 2 žlice blanširanih sjeckanih badema ili lješnjaka (opcionalno)
- 1/2 praška za pecivo
- 180 gr maslaca
- 2 žlice slatkog vrhnja
- Sladoled ili frozen jogurt za posluživanje (opcionalno)
Postupak:
Narezati jagode, ako koristite mješavinu voća, pomiješajte s drugim voćem (npr. borovnicama i trešnjama), limunovim sokom, dvije žlice smeđeg šećera, gustinom i stavite na dno keramičkog kalupa.
U posebnoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, preostali šećer, brašno, cimet, bademe i prašak za pecivo. Kockice hladnog maslaca umiješajte prstima dok se ne napravi grudičasta smjesa. Umiješajte i slatko vrhnje. Smjesu pospite po voću, malo je utisnite prstima i pecite oko 15 min u ugrijanoj pećnici dok voće ne počne ključati po rubovima, a površina dobije zlatno smeđu boju.
Poslužite toplo s kuglom sladoleda i uživajte bez grižnje savjesti.