Ako ste ljubitelji čokoladnih recepata, onda je ovo prava stvar za vas. Iako je ovaj švedski kolač u originalnoj recepturi bez alkohola, možete dodati malo (ili puno) ruma, ovisno o želji.
Ovo je vjerojatno najbrži, najlakši, najsočniji (i najbolji) čokoladni kolač koji ćete ikada napraviti. Kladdkaka ima samo 6 sastojaka, a za pripremu i pečenje potrebno je samo 35 minuta od početka do kraja. Kolač koji je tako savršen za posluživanje gostima… ili samo za chillanje kod kuće ispred televizora.
Sastojci:
- 135 g maslaca
- 55 g kakaa u prahu (plus 1 žlica)
- 350 g šećera
- 110 g glatkog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jaja lagano umućena
- rum po želji
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno kalupa za tortu obložite krugom papira za pečenje, a zatim namastite papir i ostatak kalupa. Otopite maslac u posudi srednje veličine, a zatim skinite s vatre i ostavite sa strane.
Maslacu dodajte kakao, šećer, brašno i vaniliju te malo promiješajte. Zatim dodajte jaja i sve zajedno promiješajte dok se dobro ne sjedine. Po želji dodajte ruma. Ulijte smjesu u kalup za torte i pecite 25 do 30 minuta dok se vrh ne ukruti, ali središte je i dalje sočno (vrh bi trebao biti čvrst, ali treba pucati pod malim pritiskom prsta).
Ostavite kolač da se ohladi u kalupu, a zatim nožem provucite između kalupa i kolača kako biste ga olabavili. Okrenite na tanjur ili stalak za kolače. Za dekoraciju pospite kakaom ili šećerom u prahu i poslužite toplo sa sladoledom ili vrhnjem.