viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Hkd napredak vitez
Vrijeme objave: 05.07.24 @ 21:45
OGLAS

U četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, u prostorijama Židovske općine u Sarajevu, a u organizaciji Međukulturnog vijeća BiH kojeg čine temeljne organizacije kulture naroda BiH: BZK “Preporod”, SPKD ”Prosvjeta”, HKD “Napredak” i ŽKPHD “La Benevolencija”,  i uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, održan je okrugli stol na temu: “Kulturna suradnja i dijalog: put ka održivom miru” s ciljem promicanja važnosti kulturne suradnje i dijaloga u izgradnji i održavanju mira.

OGLAS

Na okruglom stolu sudjelovali su Fermin Cordoba, politički savjetnik u Izaslanstvu Europske unije u Bosni i Hercegovini, Will Richard, savjetnik za pitanja izgradnje povjerenja, Misija OESS-a u BiH, prof. dr. sc. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod” i Dejan Garić, predsjednik UO SPKD “Prosvjeta” dok je moderator bio Vladimir Andrle, predsjednik ŽKPHD “La Benevolencija”.

Okrugli stol bio je usmjeren na raspravu o tome kako kulturna raznolikost i interkulturalni dijalog mogu poslužiti kao temelj za jačanje međuetničkog razumijevanja, sprječavanje sukoba te promicanje trajnog mira. Sudionici su razmatrali konkretne primjere uspješnih zajedničkih projekata iz područja kulture te predlagali strategije za unapređenje takvih inicijativa u budućnosti.

OGLAS

Događaji poput ovog obično pružaju priliku za razmjenu ideja, izgradnju partnerstava i formuliranje preporuka za daljnje akcije, koje mogu uključivati jačanje obrazovnih programa, kulturnih razmjena i umjetničkih inicijativa usmjerenih na izgradnju mostova između zajednica i kultura.

OGLAS

U diskusiju se uključio i jedan od najstarijih aktivnih članova HKD Napredak Anto Zirdum referirajući se na sintagmu profesora Kodrića „harmoniziranje razlika“ jer ona najbolje oslikava trenutak suvremenog života u Bosni i Hercegovini i da je ovaj okrugli stol odnosno Međukulturni festival mali, ali značajan korak, koji novim generacijama otvara vrata nade da je tako nešto moguće, u društvu duboko podijeljenom upravo na mantri o ogromnim razlikama među etničkim i kulturnim skupinama. Sasvim je normalno da se nacionalna kulturna društva bave određenim aktivnostima kao što su bajramska sijela, božićni koncerti, vaskršnje tucijade kao nečim što ekskluzivno identitetske kulturološke odrednice izvode iz religije i to je neodvojivi dio identitetskih različitosti, ali kultura je nešto mnogo šire i  ona baš otvara put onome u čemu smo slični, gotovo isti, što reprezentira skupni identitet ove složene zajednice njezinu interkulturalnost, ističe Vitežanin tijekom okruglog stola. Zirdum je naglasio da bi bilo dobro da danas pričamo o pozitivnim primjerima suradnje u našoj suvremenosti, a ne da se sjećamo kako je to bilo prije stotinu ili više godina. Nove generacije moraju upravo učiti i naučiti kako harmonizirati različitosti.

OGLAS

Okrugli stol održan je u okviru Međukulturnog festivala koji se od 3. do 5. srpnja održava u Sarajevu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM