viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Piše dopredsjednik hkd napredak
Vrijeme objave: 29.09.24 @ 16:25
OGLAS

Obnoviteljska skupština Napretka održana je na današnji dan, 29. rujna 1990. u Sarajevu u prostorijama kina “Dubrovnik”. HKD Napredak je obnovljen prije prvih demokratskih izbora u BiH.

OGLAS

Za predsjednika Društva je izabran prof. dr. Franjo Topić koji je tu funkciju obnašao sve do 6. srpnja 2019. godine, kada se povukao s mjesta predsjednika. Na skupštini je izabrana prva Središnja uprava i Nadzorni odbor. Usvojen Statut kojim je definirano da je svrha obnovljenog Napretka kulturno i prosvjetno djelovanje, gospodarsko jačanje i socijalno podizanje hrvatskog naroda, te propisao način organiziranja Društva.

Iako je „Napredak“ de iure obnovljen na Glavnoj skupštini 28. i 29. listopada 1945., političkoj  eliti u novo utemeljenoj državi FNRJ/SFRJ nije se sviđao autonoman i snažan društveni angažman Hrvata te su vlasti 1. travnja 1949. ukinuli njegov rad pod izgovorom kako nema dovoljno članstva i ne može se održati skupština, koja bi dala legitimitet upravi. Time je prestao rad SUN-a, svih podružnica i povjereništava i drugih organizacija, koje su djelovale u okviru „Napretka“ (Zadruga, knjižnica, knjižara…) dok je cjelokupna imovina HKD „Napredak“ s 1. travnja 1949. prešla u vlasništvo Saveza kulturno-prosvjetnih društava. Komunističke vlasti su tako u razdoblju od 15. 4. 1949. godine, sve do svoje obnove 29. 9. 1990. godine zabranile rad HKD Napredak. Sva Napretkova pokretna i nepokretna imovina je oduzeta, a i danas tek mali dio nje je vraćen.

OGLAS

Jedna od najvažnijih zadaća nakon obnove rada bila je osnivanje podružnica. Već 27. listopada 1990. godine prva je obnovljena podružnica Prozor-Rama. Do kraja godine obnovljene su podružnice u Tuzli (12. studeni 1990. ), Mostar (14. studeni 1990. ), Grude (5. prosinca 1990. ), Banja Luka (13. prosinca 1990.), Zenica (12. prosinca 1999.), Posušje (13. prosinca 1990.), Bugojno (23. prosinca 1990.), i Gornji Vakuf – Uskoplje (30. prosinca 1990).

OGLAS

Prvu kulturnu manifestaciju Središnja uprava je organizirala 3. studenoga u Sarajevu. Bio je to dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije kojom je dirigirao Pavle Dešpalj. Koncert je održan u Narodnom pozorištu, a prihod je bio namijenjen obnovljenom Napretku.

OGLAS

Od 1990. godine do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3335 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija. Među Napretkovim stipendistima već ima poznatih i uspješnih umjetnika, znanstvenika i gospodarstvenika. Objavljeno je oko 600 različitih knjiga, a značajan broj Napretkovih podružnica ima i knjižnice.

Organiziranje izložbi danas je sastavni dio Napretkovih aktivnosti. Priređeno ih je oko tisuću. Središnja uprava podupire i jedanaest tradicionalnih manifestacija u podružnicama, koje su proglašene od posebnog interesa za Napredak.

Društvo ima tri lista: Napredak (Travnik), Bobovac (Vareš), Fojnička škrinja (Fojnica) te portale Hrvatski glasnik (Tuzla) i Glas kulture (Banja Luka). Pri Napretku djeluje Napretkov trio Senso (Glavna podružnica Mostar), Napretkov jazz kvartet Birdland (Podružnica Ljubuški),  13 folklornih skupina, 7 tamburaških i mandolinskih orkestara, 14 pjevačkih skupina/zborova i 32 različite dramske, likovne, glazbene, humanitarne, ekološke, studentske i sportske sekcije. Također, u okviru Društva djeluju: Udruga likovnih umjetnika HKD Napredak, ŠK Napredak Sarajevo u Premijer ligi BiH, ŠK Napredak Zenica u ligi Herceg Bosne, Boćarski klub Napredak-Willa, NK SAŠK 1910. Napredak u Sarajevu te Hrvatsko planinarsko društvo Bjelašnica 1923. u Sarajevu i PD Napredak – Stjepan Planić u Zagrebu. Ukupno pri Napretku djeluje oko 70 različitih sastava, grupa i sekcija. Od svoje obnove (1990.) do danas HKD Napredak je ukupno realizirao više od 10 000 različitih kulturnih programa.

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” bilo je i ostaje najvažnija kulturna institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini koje pomaže očuvanju i promociji njegove kulture i opstojnosti.

Miroslav Landeka,
dopredsjednik HKD Napredak
.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM