OGLAS
Vrijeme objave: 12.05.24 @ 16:11
OGLAS

Nekoliko folklornih skupina iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupilo se u nedjelju u Novom Travniku na trećem festivalu Svatovca i svatovskih običaja.

OGLAS

Organizatori, Društvo Hrvatska žena iz Novog Travnik, kažu kako ovime žele sačuvati jedno od najstarijih pjevanja Hrvata Središnje Bosne od zaborava.

Malina Kvasina, predsjednica Društva, podsjetila je kako su to nekada izgledale svadbe Hrvata Središnje Bosne i što se na njima pjevalo. ,,To je najstarije pučko pjevanje Hrvata Središnje Bosne, poravno i svatovac. Međutim, svatovac ne može svatko pjevati, dok poravno može. Ime je dobio jer se pjevao u svatovima. To je davno bilo, rijetki ga znaju pjevati, prenosi se s koljena na koljeno. Kad bi dolazili svatovi, uvečer, obično se išlo na konak, jer se išlo preko brda konjima, pa kad dolaze pjevaju i domaćini kažu: “Evo, idu nam svatovi”. I kad bi polazili mladoženjinoj kući, opet bi pjevali da ih čuju”, kazala je Kvasina. Nakon festivala upriličeno je i druženje za sve sudionike na kojem su folklorne skupine zajedno pjevale.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM