viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.09.22 @ 11:25

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) “Napredak” podružnica Busovača i ove godine je organiziralo X. međunarodnu smotru folklora “Srce Središnje Bosne”.

Budući da je ovo jubilarna, deseta godina održavanja Međunarodne smotre folklora, radi se o tradicionalnom rujanskom događaju u Busovači koji svake godine dupke ispuni sportsku dvoranu u Busovači, priopćeno je.

OGLAS

I ove godine na Međunarodnoj smotri folklora “Srce Središnje Bosne” predviđen je bogat kulturno-zabavni program koji oslikava bogatstvo folklorne baštine, kako BiH, tako i ostalih zemalja koje se predstavljaju na Smotri.

OGLAS

Na ovogodišnjoj međunarodnoj smotri folklora “Srce Središnje Bosne” sudjelovali su:

OGLAS

KUD „Kolo“, Vukovar (Republika Hrvatska),
HŠKK „Busovača“, Beč (Austrija)
HKUD „Lindžo“, Neum,
HKUD „Topala“, Nadioci – Vitez,
HKD „Napredak“ podružnica Busovača.

Sam događaj započeo je mimohodom kroz ulice Busovače u kojem su uživali mnogobrojni stanovnici Busovače. Uoči početka smotre predstavnici društava položila su vijenac na središnjem spomen obilježju poginulim braniteljima Busovače.

Događaj se zatim preselio u sportsku dvoranu u Busovači, koja je nakon dvije godine izbivanja zbog korona mjera ponovno bila dupke puna.

Međunarodnu smotru folklora “Srce Središnje Bosne” otvorio je predsjednik organizacijskog odbora Ivan Križanović, a program je vodila Irena Mrnjavac.

U svom obraćanju Ivan Križanović je naglasio vrijednost i važnost ovog projekta i za grad Busovaču i za očuvanje identiteta Hrvata Središnje Bosne, a koji traje 10 godina, a koji organizira HKD Napredak podružnica Busovača. Zahvalio se svim sudionicima, kao i publici koja je još jednom pokazala koliko cijeni i vrednuje ovaj događaj i konstatirao kako samo HKD Napredak u Busovači može do kraja ispuniti sportsku dvoranu svojim događajima.

Istaknuo je kako mnogobrojno članstvo ove podružnice pomaže u organiziranju smotre, ali i kako društvo prati svoje članove kroz njihovo stipendiranje i to je i ove godine dokazalo na način da je stipendiralo sve studente članove HKD Napredak Busovača.

U nastavku programa publika je mogla uživati u prekrasnim izvedbama kako svih sekcija folklornog sastava HKD Napredak Busovača, tako i u prezentaciji hrvatskih tradicijskih običaja gostujućih društava od Neuma Do Vukovara.

Na kraju dvosatnog programa razmijenjeni su prigodni pokloni i sam događaj kao i uvijek imao je svoj nastavak uz druženje sudionika u Hrvatskom napretkovom domu u Busovači.

Oglasi
LM