viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Treći grad na balkanu
Vrijeme objave: 17.09.24 @ 17:41
OGLAS

Travnik je ponosno postao treći grad na Balkanu, uz Sarajevo i Mostar, koji pruža svojim građanima i turistima jedinstvenu priliku da dožive izložbu pod nazivom “El Prado na ulicama”.

OGLAS

Ova izložba, koja donosi 20 izvanrednih umjetničkih djela španjolskih majstora, dio je projekta čiji je cilj približiti remek-djela iz stalne zbirke Nacionalnog muzeja “El Prado” iz Madrida široj publici. Projekt su organizirali Općina Travnik i Veleposlanstvo Španjolske u Bosni i Hercegovini, u suradnji s UNESCO-om i Uredom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović izrazio je svoje zadovoljstvo zbog podrške koju Španjolska pruža Bosni i Hercegovini, naročito u procesu pristupanja Europskoj uniji. Također je istaknuo da izložba nije slučajno predstavljena u Travniku, s obzirom na to da je čuveni nobelovac iz Travnika, Ivo Andrić, bio duboko inspiriran djelima španskog umjetnika Franciska Goje (Francisco).

OGLAS

Andrić je, naime, napisao dva eseja, “Goja” i “Razgovor s Gojom”, dok je boravio u Madridu i redovito posjećivao izložbu posvećenu Goji u Muzeju Prado. Svečano otvaranje izložbe upotpunila je plesna točka “Travnik u stilu flamenca”, izvedena od strane članice Plesnog studija Maya, te scenski performans u kojem je akademski glumac, u ulozi Ive Andrića, čitao odlomke iz Andrićevog eseja.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM