viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.03.24 @ 21:18

Navršeno je 49 godina od smrti jednog od najznačajnijih bh. književnika Ive Andrića. Preminuo je 13. ožujka 1975. godine u Beogradu.

Njegovo književno stvaralaštvo se smatra jednim od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji, ali i šire. Bio je vrlo plodotvoran autor koji je za roman “Na Drini ćuprija” 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

OGLAS

U obrazloženju zašto je odlučeno da Andrić dobije ovu nagradu je navedeno da je spomenutim djelom “epskom snagom oblikovao motive i sudbine iz povijesti svoje zemlje”. Novac koji je dobio kao nagradu je donirao bibliotečkom fondu Bosne i Hercegovine.

OGLAS

Djela po kojima je također vrlo prepoznatljiv su “Travnička hronika” i “Prokleta avlija”. Autor je i brojnih pripovijetki među kojima su “Put Alije Đerzeleza”, “Anikina vremena” i “Aska i vuk”. Andrićevo stvaralaštvo je prije svega bilo posvećeno ljudima, događajima i povijesti gradova koji su obilježili njegov život, a to su rodni Travnik, Višegrad, Sarajevo i Beograd. Dobitnik je i visokih državnih odlikovanja Poljske i Francuske.

OGLAS
Oglasi
LM