viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Hkd napredak vitez
Vrijeme objave: 14.06.24 @ 16:27
OGLAS

Treću međunarodnu konvenciju SF&F književnosti Scavacon i Prvu smotru pjevačkih skupina veže zajednička tema, koja će biti upriličena u subotu, 22. 06. 2024. godine u 16:30 sati.

OGLAS

Ove godine i književnici i glazbenici obrađuju temu Vila,  mitoloških bića i muza koje nadahnjuju i književnike i glazbenike i slikare, a i druge umjetnike. Veže ih i mjesto izvođenja završnog dijela ovog neobičnog književno-glazbenog festivala, a to je srednjovjekovni grad Škav u Gornjoj Večeriskoj kod Viteza.

Osobitost ovog festivala leži i u činjenici da se svi programi na Škavu ili bolje rečeno pod Šakvom, kod ulaza u veliku špilju, kojoj se dolazi lijevim putom od okretišta autobusa na vrh Gornje Večeriske (Gradski potok), izvode bez ozvučenja, rasvjete i sličnih tehničkih pomagala.  

OGLAS

Specifičnost ove konvencije u odnosu na slične u regiji i Europi leži u činjenici da će se za širu publiku uprizoriti dramatizacija jedne od priča o vilama zastupljenih u zborniku od 14 priča renomiranih autora iz regije. Ove godine to je priča U dvorani zrcala autora Adnadina Jašarevića. Dramatizaciju i režiju potpisuje Anto Zirdum, glazbu Gordana Mišković, koreografiju Zoran Kupreškić, a izvodi dramski ansambl HKD Napredak Vitez uz pomoć glumaca partnerske organizacije Gradskog kazališta mladih Vitez, folklorne sekcije HKD Napredak Vitez i Ritther ethno orkestra HKD Napredak.

OGLAS

Budući da je priča o Kulin banu s kojim počinje viteška era u Europi, upriličit će se i manja izložba štitova oslikanih motivima iz fojničkog grbovnika.
Predstavljanje zbornika planirano je u petak, 21.6.2024. u 19:30 u Napretkovom domu  gdje će nazočiti književnici čije priče su zastupljene u zborniku, a budući da je taj dan Svjetski dan glazbe Ritther ethno orkestar će premijerno izvesti skladbu Vilinska zavrzlama, kompilaciju, koju su dijelom komponirale i aranžirale profesorice glazbe, Ljiljana Marić i Gordana Mišković. Važno je napomenuti kako se cjelokupni događaj realizira pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD Napredak.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM