viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 28.09.23 @ 13:05

Aktualne su aktivnosti na povećanju vidljivosti ranosrednjovjekovne utvrde Škav u tadašnjem rudarskom naselju Večeriska (danas je to Gornja Večeriska, točnije dio toga naselja koji graniči sa Zaseljem).  

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Vitez je svoje djelovanje organiziralo u nekoliko segmenata kako bi doprinijelo osnovnom cilju, da se nevidljivi grad na prirodnoj gradini isprepletenoj špiljama, a koji očigledno ima povijesnu dubinu učini vidljivim. Pripremljena je turistička info ploča koja obilježava mjesto od kojega se polazi i što se sve tu može vidjeti, a u međuvremenu je promoviran i roman Ante Zirduma Opat i vrač koji može široj javnosti ukazati na starost lokaliteta i njegovu osobitost, posebice žrtvenik bogu Jarovitu koji se nalazi na samom vrhu gradine iz sedmog stoljeća, a koji će se kasnije naći unutar zidina grada.

Svečano otvaranje info ploče je najavljeno za subotu, 30.09.2023., na okretištu autobusa kod česme, uz prigodan program, a odmah potom će biti izvedena koreodrama Doba Znahora na uređenom platou ispred velike špilje, autentičnog ambijenta iz romana Vrač i opat.

Program:
Otvaranje info ploče u 16:00 sati uz nastup četiri vokalne skupine, Ritter ethno orkestar, folklornu sekciju HKD Napredak, koji će izvesti originalnu, samo za ovu prigodu pripremljenu koreografiju, Jarilov splet. Nastavak programa je 250 metara dalje u šumi, gdje će uz sve naprijed navedeno, glumačka ekipa uprizoriti motive iz 7. stoljeća i pokušati izvesti glazbenoscensku čaroliju sviranja i pjevanja u šumi.

Svi su dobrodošli.

Oglasi