viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.03.21 @ 21:37
OGLAS

HKD ,,Napredak” podružnica Vitez svoj obnoviteljski rad je započela 1991. godine, različita povijesna događanja su utjecala na to da taj rad bude prekinut da bi ponovno bio nastavljen 1995. godine.

U periodu od 1995. do 1997. godine folklornu skupinu HKD ,,Napredak” vode braća Kupreškići, Zoran i Mirjan. U tom periodu bude se i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga kao i zbirke pjesama. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka. U sklopu društva, u to vrijeme djeluju folklorna, tamburaška i izdavačka sekcija, a samo nekoliko godina unaprijed, a čime se i danas može pohvaliti, Napredak u Vitezu broji deset sekcija i dvije udruge koje koriste Napretkove prostorije za svoje redovne probe.

OGLAS

Napredak u 6 radnih dana okuplja 300 stalnih članova na redovitim probama kroz 4 folklorne skupine, tamburašku sekciju, sekciju harmonikaša, sekciju mažoretkinja, Ženski vokalni sastav, Ritter Ethno ansambl, Mušku pjevačku skupinu Krčevljani, sekciju koja djeluje pri Napretku i samostalno, kao i dvije gostujuće udruge, Udruga vokalni sastav Viteški akordi i Udruga Jozo Penava.

OGLAS

Najbrojnija je folklorna sekcija koja broji najviše članova raspoređenih u četiri skupine. Za sobom imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, a gostovali su i u nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj.

OGLAS

,,A” skupina folklora održava svoje probe srijedom i petkom pod vodstvom Kristine Mišković i Zorana Kupreškića, a korepetitori ove sekcije su Zdravko Vrebac i Mirjan Kupreškić.

Folklorna skupina ,,B” održava svoje probe utorkom i petkom pod vodstvom Ane Mišković, dok su korepetitori Hrvoje Jukić i Stjepan Mišković.

,,C” folklorna skupina, a ujedno i najmlađa folklorna skupina, pod vodstvom i posebnom brigom Ane Mišković održava svoje redovite probe utorkom i petkom.

Četvrta skupina folkloraša su seniori koji svoje probe održavaju srijedom pod vodstvom Kristine Mišković i Zorana Kupreškića uz pratnju Zdravka Vrebca i Mirjana Kupreškića.

Napredak u Vitezu ne bi bio potpun bez tamburaške sekcije koju vode Darija Topić i Stjepan Mišković, a svoje probe održavaju ponedjeljkom i četvrtkom.

Vrijedne probe sekcije harmonikaša vodi Gordana Mišković uz asistenciju Marka Plavčića, ponedjeljkom i četvrtkom.

Jedna od novijih sekcija je Ritter Ethno ansambl čije se probe održavaju srijedom i petkom pod vodstvom Gordane Mišković.

Kako bi zvuci instrumenata i različita kola bili upotpunjeni, Ženski vokalni sastav koji djeluje samo nekoliko mjeseci, svoje probe održava srijedom pod vodstvom Gordane Mišković.

Ukras društva i posebnih prigoda su svakako Napretkove mažoretkinje, čije se probe održavaju ponedjeljkom i četvrtkom, a voditeljica sekcije je Maja Kvesić.

Utorak i subota su rezervirani za probe Muške pjevačke skupine Krčevljani, sekcije koja djeluje pri Napretku, ali i samostalno.

Dvije udruge koje su svoje probe odlučile održavati u Napretku su vokalni sastav Viteški akordi, Udruga koja iza sebe ima značajan period trajanja, ali i uspjeha, kao i Udruga Jozo Penava, skupina glazbenika.

Osim tradicionalnih plesova, Napredak u Vitezu radi na tome da ima i jedanaestu sekciju, sekciju modernih plesova, koju bi vodila Maja Kvesić.

HKD ,,Napredak” Vitez gore navedenim, između ostaloga pokušava očuvati hrvatsku, izvornu, narodnu kulturu i tradiciju viteškog kraja, pokušava očuvati identitet Hrvata. Rad i uspjeh sekcija najčešće se može vidjeti na aktivnostima koji se organiziraju gotovo svakog četvrtka u sklopu kulturnog četvrtka, na nekom od značajnih koncerata, za Božić, Uskrs, Dan općine, patron župe ili slično. Napredak kroz svoje aktivnosti često organizira promocije knjiga, izložbe slika i mnoge druge aktivnosti, a sve opet s jednim ciljem, očuvanje kulture našega kraja.

,,Vrijeme prolazi, a naše tek dolazi”, poruka je već dugo mladih Napretkovaca Viteza koji djeluju i rade za uspjeh sredine u kojoj žive.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM