viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.04.24 @ 14:32
OGLAS

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” – Podružnica Vitez ogledan je primjer kako se voli i poštuje zavičaj

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Podružnica Vitez, kao jedna od iznimno aktivnih podružnica
koje promiču tradicijske vrijednosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, ogledan je primjer kako se voli i poštuje
zavičaj, njeguju vrijednosti koje su oblikovale hrvatski narod na prostoru središnje Bosne, ali i šire te promiče suradnja s drugim udrugama u cilju boljeg upoznavanja i razmjene iskustava.

OGLAS

Gordana Mišković, predsjednica HKD “Napredak” – Podružnica Vitez, za Večernji list iznosi samo jedan ilustrativan primjer o tome koliko se unutar podružniceprovodi aktivnosti, a on pokazujekako u prosjeku godišnje imaju čak 80 događaja. Dva najveća od njih su svakako svečani koncerti u povodu Božića, kao i Uskrsa, a tako će biti i ove subote, kada Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” – Podružnica Vitez u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Dana općine Vitez i patrona župe svetog Jurja Vitez organizira tradicionalni svečani koncert koji će viteškoj, ali i široj publici biti upriličen u Hrvatskom domu u Vitezu u subotu, 20. travnja 2024. godine, s početkom u 20 sati.

OGLAS


Veliki koncert
Na koncertu će se, kao i inače, predstaviti sve Napretkove sekcije. Kulturni i zabavni program vrijedni
članovi već su odavno spremili, ulazak je slobodan. Osim toga, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” – Podružnica Vitez i Napretkov kulturni centar, u suradnji s Institutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda
u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD “Napredak”, organiziraju 3. Seminar folklora koji će se održati od 19. do 21. travnja 2024. godine u Napretkovu domu u Vitezu. Seminar je namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga. Voditelji seminara su: Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa, Ante Kuraja, predavač, i predavači Martin Mužak i Ivan Križanović. Danas u 17 je otvaranje 3. Seminara folklora, a tijekom subote u dvorani HKD “Napredak” – Podružnica Vitez od 9 do 16 održavaju se predavanje i vježbe. Sutra u Hrvatskom domu u 20 sati bit će koncert u povodu Uskrsa, patrona župe sv. Jurja i Dana općine Vitez. U nedjelju u dvorani HKD “Napredak” – Podružnica Vitez od 10 do 13 sati planirana je repeticija gradiva i podjela certifikata, a u 13 posjet Franjevačkom samostanu Guča Gora. Seminar folklora u Vitezu održava se pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD “Napredak”, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općine Vitez. Hrvatsko kulturno društvo
Napredak – Podružnica Vitez također će u povodu Večernjakova pečata na kraljevskom gradu Bobovcu izvesti završnu koreografiju iz opere “Ero s onog svijeta”.

OGLAS

Suradnja
A u ovom mjesecu također su imali aktivnosti koje uključuju prekograničnu suradnju pa su tako 6. i 7. travnja bili gosti HKUD-u “Vladimir Nazor” iz Sombora na Večeri folklora u Nazoru, kako su domaćini nazvali ovo druženje. To je bio uzvratni posjet jer su sadašnji domaćini iz Sombora prošle godine bili gosti u Vitezu. Točno u 20 sati počeo je koncert u kojem su, osim Vitežana, sudjelovali domaćini HKUD “Vladimir Nazor” i HKC “Bunjevačko kolo” iz Subotice. Viteški napretkovci predstavili su se s trima koreografijama. Najprije su izveli izvorne narodne plesove Hrvata lašvanskog kraja “Kukunješče i zavrzlama” uz pratnju Napretkova orkestra u kojem su nastupili Mirjan Kupreškić, Zdravko Vrebac, Filip Kupreškić, Jelena Škrobić i Anđelo Rajić. U samoj koreografiji sudjelovao je i ženski vokalni sastav s pjesmom “Igra kolo”. Potom je Napretkov ŽVS izveo tri pjesme: “Zelen lišće goru kiti”, “Ajde, Jano” i “Naranča”. Nakon toga folkloraši su izveli plesove iz Slavonije uz pratnju orkestra i ženskog vokalnog sastava. Napretkov Ritter ethno ansambl izveo je skladbu “Transilvanija”. Na kraju napretkovci su izveli završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta” uz pratnju Ritter ethno ansambla i ženskog vokalnog sastava. Dvorana Hrvatskog doma u Somboru bila je prepuna, a gledatelji su ovacijama ispratili svaki nastup kako Vitežana tako i domaćina te gostiju iz Subotice. Ujutro su Vitežani sudjelovali na svetoj misi u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru, a nakon toga su uz pratnju domaćina obišli znamenitosti grada Sombora te bili na predavanju o povijesnim zbivanjima na njegovim prostorima u prekrasnoj zgradi Županije.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM