viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.11.21 @ 12:21
OGLAS

Sinoć je u Mostaru održana druga revija tradicijskog ruha ,,Od mora do Save” u organizaciji Hrvatskog kulturnog- umjetničkog društva ,,Sveti Ante” iz Cima.

Na reviji su se pored brojnih društava iz BiH, predstavili i društva iz ŽSB, Bugojno, Uskoplje i Kulturno umjetničko društvo ,,Stari hrast 2000″ iz Novog Travnika, gdje su članovi Vanja Dragić i Nikola Vrhovac predstavili svadbenu nošnju.

OGLAS

Neke od karakteristika izgleda jesu da djevojke kosu češljaju na razdjeljak po sredini glave, zatim pletu u dvije pletenice koje se omotavaju oko glave. Na glavi nose fes koji je naprijed ukrašen paricama i dukatima. Djevojke su nakit za udaju birale prema svom imovinskom stanju. Djevojka iz Novog Travnika oko zapešća nosi narukvice pletene od vune ukrašenu sa šarenim perlicama ili bobcima, nosi vinčac ili naušnice koje su povezane lančićem, koji izgleda ujedno kao i ogrlica. Na jeleku ima prikaćen nakit koji se naziva kov, on se sastoji od križa, janjoša i badema, koji se redom kaće na košulju i jelek. Oko struka ima pojas ili ežder koji je ukrašen raznim šarenim kamenjem koje su često nazivali draguljima.

OGLAS

Sve druge detalje svadbene nošnje, koju su nosili djevojke i muškarci detaljno donosimo u video prilogu.

OGLAS
https://youtu.be/Zv-FXFQe8Cw
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM