viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.09.23 @ 17:48

Obnoviteljska skupština HKD Napredak podružnica Tomislavgrad održana je u petak 15. rujna 2023. godine u Kulturno – informativnom centru u Tomislavgradu.

Uz članove inicijativnog odbora skupštini su nazočili u ime Središnje uprave HKD Napredak Miroslav Landeka i Josip Križanović, Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad, Božo Vodopija, konzul savjetnik u konzulatu Republike Hrvatske u Livnu i gvardijan fra Bože Milić. Program Skupštine vodila je novinarka RTV Herceg-Bosne Maja Pašalić.

Na početku skupštine svirana je himna društva, odana počast svim preminulim članicama i članovima HKD Napredak, a potom je prikazan i film „ 120 godina HKD Napredak“ koji je urađen u prigodi proslave obilježavanja 120 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak, kao temeljne kulturne ustanove bosanskohercegovačkih Hrvata, koji kroz sliku i riječ govori po povijesti društva, njegovu utemeljenju, ciljevima, projektima, stipendiranju đaka i studenata, tiskanju Hrvatskog narodnog kalendara, kulturnim i sportskim projektima brojnim drugim aktivnostima, zabrani te obnovi društva 1990 godine do danas.

OGLAS

Nakon toga skupštini su se obratili dopredsjednici Landeka i Križanović koji su naglasili kako je proces obnove rada podružnice trajao skoro godinu dana ali je zahvaljujući potpori Središnje uprave ali i premijera Vukadina i načelnika Buntića i uz predsjednicu inicijativnog odbora i članice i članove konačno nakon 74 godine obnovljen rad HKD Napredak u Tomislavgradu. Obećali su ovom prigodom potporu Središnje uprave HKD Napredak kroz stipendije i putem natječaja za financiranje projekata podružnica te podsjetili kako je u mandatu ove uprave od 2019. do 2023. za stipendije i za različite kulturne projekte podružnica i udruga izdvojeno više od jedan milijuna KM.

OGLAS

Premijer Vukadin i načelnik Buntić također su obećali potporu radu Napretka te su izrazili zadovoljstvo da je uz Maticu hrvatsku od sada u Tomislavgradu djeluje HKD Napredak, kao dvije najvažnije i najstarije institucije kulture u Hrvata u BiH

U radnom dijelu Skupštini izabrana su tijela uprave predsjednik, upravni i nadzorni odbor. Od 20 članica i članova Skupštini je nazočilo 18 članica i članova inicijativnog odbora HKD Napredak podružnica Tomislavgrad. Za predsjednicu podružnice izabrana je Marija Pavković Baković, dopredsjednica je Karla Radoš, tajnika Ilija Zorića Snigo, a rizničar Dražen Tokić, dok su članovi Upravnog odbora Petra Tokić, Krešimir Parlov i Josip Ivankovića. Za članovi Nadzornog odbora izabrani su Antu Jurčevića, Antu Romića i Veselka Leticu.

U svom prvom obraćanju novoizabrana predsjednica Marija Pavković Baković zahvalivši na potpori Središnje uprave i dopredsjednicima Landeki i Križanoviću kao predstavnicima općine i županije, načelniku Buntiću i premijeru Vukadinu istaknula je kako je sretna što je Napredak osnovan u Tomislavgradu jer se radi o iznimno značajnoj instituciji za Hrvate.

OGLAS
Oglasi
LM