viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.09.23 @ 20:48

HKD Napredak Podružnica Vitez već duže vrijeme radi na povećanju vidljivosti ranosrednjovjekovne utvrde Škav u naselju Gornja Večeriska, javlja viteski.ba.

Društvo je svoje djelovanje organiziralo u nekoliko segmenata kako bi doprinijelo osnovnom cilju, da se skriveni srednjovjekovni grad smješten na prirodnoj gradini isprepletenoj špiljama učini vidljivim.

OGLAS

Danas je na ovom lokalitetu održana svečanost i prigodna koreodrama s ciljem da se široj javnosti ukaže na starost ovog lokaliteta i njegovu osobitost, posebice žrtvenik staroslavenskom bogu Jarovitu koji se nalazi na samom vrhu gradine iz sedmog stoljeća, a koji će se kasnije naći unutar zidina grada. U nazočnosti većeg broja zainteresiranih građana Viteza i nastup nekoliko pjevačkih, folklornih i glazbenih skupina, okupljene je prigodnim govorom pozdravila Gordana Mišković, predsjednica HKD Napredak Podružnica Vitez.

OGLAS

Nakon prigodnog programa najprije je otkrivena turistička info-ploča koja obilježava mjesto od kojega se polazi i što se sve tu može vidjeti. Okupljenima se obratio književnik Anto Zirdum, začetnik ovog projekta, a info-ploču otkrila je Marija Grabovac, pomoćnica načelnika Općine Vitez za društvena pitanja.
Nakon toga, na uređenom platou ispred velike špilje Škav, je izvedena koreodrama ,,Doba znahora“, po motivima iz Zirdumovog romana ,,Vrač i opat“. Prigodno kostimirana glumačka ekipa je uprizorila motive iz 7. stoljeća i izvela glazbeno-scensku čaroliju sviranja i pjevanja u šumi.

OGLAS

Na ovoj svečanosti i uprizorenju su nastupile muške pjevačke skupine Krčevljani i Gornja Večeriska, ženska vokalna skupina HKD Napredak Vitez i Hrvatska žena, dječji zbor HKD Napredak, Ritter ethno orkestar te folklorna sekcija HKD Napredak koja je izvela originalnu, samo za ovu prigodu pripremljenu koreografiju, Jarilov splet. Druženje se nastavilo obilaskom lokaliteta, a potom u domu HKD Napredak u Vitezu

Oglasi
LM