viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
U spomen na viteškog pjesnika
Vrijeme objave: 19.09.24 @ 20:52
OGLAS

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” podružnica Vitez i ove godine organizira dane posvećene viteškom književniku, pjesniku i književnom kritičaru Marku Martinoviću Caru.

OGLAS

Večerešnjom promocijom zbornika priča pristiglih na ovaj natječaj tijekom proteklih godina “U carstvu priče”, započeli su “Dani Marka Martinovića Cara 2024.”. U prepunoj dvorani HKD “Napredak” u Vitezu zbornik je predstavio priređivač Anto Zirdum, koji se tijekom svog obraćanja osvrnuo na sam natječaj, na međunarodni žiri ove književne nagrade, autore ovogodišnjih priča, ali i onih zastupljenih u zborniku. Ovim zbornikom Zirdum je svoju zamisao da neke priče pristigle na natječaj proteklih godina budu ispisane na jednom mjestu. Predstavljanju zbornika se pridružio i Željko Kocaj koji se radije osvrnuo na same početke ove književne nagrade, posebno kada takvi projekti nisu bili atraktivni, ali zalaganjem i prijatelja Cara, ali i drugih pojedinaca iz Viteza, danas svjedočimo kako je natječaj ipak opstao. Također, u sjećanje na Cara, prigodne riječi je uputio i fra Zoran Livančić, koji je sve nazočne, gotovo pa do samog detalja, podsjetio na život, lik i djelo ovog viteškog književnika. Moderaciju je pripremila profesorica Sanja Babić Đulvat, koja se uz klasične najave programa također prisjetila Cara, kako je i sama navela, velikog prijatelja mnogih, večeras nazočnih. Pored prigodnih riječi, svi predstavljači su se prisjetili Carevih pjesama i sa zadovoljstvom ih pročitali.

Prigodne riječi svim nazočnima uputila je i predsjednica HKD “Napredak” Vitez Gordana Mišković, koja je u ime podružnice podsjetila na razvijenu nakladničku djelatnost i na oko 100 djela koja su izdana upravo sa napretkovim znakom. Podijelila je sa svima kako upravo taj rejting podružnice pripada Marku Martinoviću Caru, koji je, kako predsjednica navodi nesebično zalijevao i poticao rasadnik književnih talenata u Vitezu i Središnjoj Bosni. Njegovo djelo nastavio je Anto Zirdum, priređivač ovog zbornika. Predsjednica je podsjetila kako i danas u Vitezu djeluje oko dvadesetak književnika, a to je samo znak kako je ovo plodonosna sredina u kojoj su vrata Napretka uvijek otvorena.

OGLAS

Prihod od prodaje predstavljenog zbornika biti će namijenjen fondu za potporu učenika i studenata HKD “Napredak” Vitez, a važno je spomenuti kako je na promociji zbornika napretkov Rither ethno orkestar (kvintet) premijerno izveo skladbu Ples vila, koju je skladala profesorica Ljiljana Marić, a jednom pjesmom predstavila je se i Ženska vokalna skupina HKD Napredak.

OGLAS

Drugoga dana ovogodišnje manifestacije bit će svečana dodjela plaketa za najbolje autore koji su se natjecali na međunarodnoj književnoj nagradi za priču ,,Marko Martinović Car 2024.”, dok je za treći dan planirano druženje sa živom pričom Marka Martinovića Cara, o čijem datumu i lokaciji zbog vremenskih uvjeta će javnost naknadno biti informirana, jer je trebalo biti na otvorenom, na viteškom Škavu.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM