viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.10.21 @ 09:02

U petak 29. listopada, crkva Sv. Juraja u Vitezu, bila je prostor ispunjen velikim emocijama i srećom, ali ovoga puta zbog Solističkog koncerta Marka Plavčića.

Marko Plavčić diplomirani je glazbeni umjetnik, akordeonista, završio na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vokalno instrumenalni odsjek, smjer harmonika, a sada već polaznik master studija i to s najvišom ocjenom u klasi mr. Danijele Gazdić, red. prof.

OGLAS

Na pitanje mnogih, otkud koncert baš sada, zašto nije bio ranije, odakle ideja za ovu vrstu koncerta i brojna druga pitanja do Marka su danima dolazila.

OGLAS

Kako je Marko i više nego ugodan sugovornik, čitateljima portala viteski.ba rado je otkrio nekoliko detalja o svom koncertu, ali skromno, jer ističe ,,Ja glazbom govorim i moram priznati, Solističkim koncertom i to u crkvi Sv. Juraja sam ispunio svoj san”.

OGLAS

Tijekom obrazovanja podsjećao je kako može svirati uz nekoga, kako može biti dio orkestra, samostalno podržati neku manifestaciju, ali sve u velikoj sjeni dok ne završi studij, ali kada dođe dan toga uspjeha, doći će i vrijeme glazbene zrelosti te trenutak kada može razmišljati o svom velikom, samostalnom koncertu. Glazbeno znanje, iskustvo, ali i osjećaje odlučio je rado podijeliti s publikom i kako navodi, uspio je. U samoj najavi koncerta naglašavao je kako je o svom samostalnom koncertu dugo maštao te je nakon savjeta i određenih ideja profesorice Danijele veliki dan za Marka i došao. Mjeseci i mjeseci razmišljanja su prošli razmišljajući koji prostor bi bio idealan za donošenje, pred svoje sugrađane, one posebne skladbe na harmonici i odlučio je kako će to biti župna crkva Sv. Juraja u Vitezu i u dogovoru sa župnikom odredio kako će to biti petak, 29. listopada.

Za uvodne riječi, kao i iščitavanje detaljne biografije pobrinula se dugogodišnja Markova prijateljica, Anja Stipinović.

Skladbe koje je Marko, s velikim zadovoljstvom, zajedno sa profesoricom Gazdić izabrao, ali i pripremio su:

A. Piazzolla – Ave Maria
D. Scarlatti – Sonata E dur
F. Liszt – Preludijum i fuga na temu BACH
V. Zubitsky – Slovenska sonata (prvi stav)
J. Ganzer – Verzija in G.

Marko Plavčić je svoj prvi veliki Solistički koncert najavio s mišlju: ,,Glazba je jezik koji se ne kazuje riječima. Ona govori kroz emocije i ako je u kostima- onda je u kostima”, a zaključio s najznačajnijim riječima zahvale svima koji su mu nesebičnu potporu davali kroz školovanje pa tako i kroz dolazak na koncert.

Oglasi
LM