viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.04.24 @ 18:41

U petak, 19. travnja 2024. godine u dvorani napretkove podružnice u Vitezu počeo je s radom III. Seminar folklora Panonska plesna zona u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Vitez i Napretkovog kulturnog centra u suradnji s Institutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD Napredak.

Seminar je bio namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga iz Republike Hrvatske i BiH. Voditelji seminara su bili Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa, Ante Kuraja, predavač, Martin Mužak, predavač i Ivan Križanović predavač.

OGLAS

Polaznici seminara, ali i sami voditelji i predavači su zadovoljni sadržajem seminara, usvojenim znanjem, ali i novim prijateljstvima koja su stečena proteklog vikenda. Svi su oduševljeni realizacijom prvog seminara folklora u Vitezu, brojne su pohvale za organizaciju. Također, važno je naglasiti kako su sva tri dana seminara, pored stalnih članova, u realizaciji seminara pomagali napretkovi stipendisti, bivši folkloraši, Lorena Šantić i Antun Mlakić.

OGLAS

U subotu, drugi dan seminara, uslijedila su predavanja i vježbe, a u nedjelju je upriličena repeticija gradiva i podjela certifikata, kao i posjeta franjevačkom samostanu Guča Gora.

OGLAS

Kroz tri dana ispunjena plesom i pjesmom folkloraši su imali priliku usavršiti svoje znanje u četiri regije:

  1. Bunjevačko folklorno stvaralaštvo i tradicija;
  2. ⁠Plesovi i pjesme Babine Grede, Slavonija;
  3. ⁠Fragmenti resničke svadbe, plesovi i pjesme Resnika sa okolicom;
  4. ⁠Stilske i melodijske sličnosti Panonske plesne zone s gradskim plesovima središnje Bosne.

Predsjednica HKD Napredak podružnica Vitez Gordana Mišković nakon trodnevnog seminara ponovno je zahvalila svim polaznicima na dolasku, voditelju i predavačima što su izdvojili svoj vikend i odlučili ga provesti na ovako kvalitetan način. Uistinu, seminar je bio prilika za učenje, za razmjenu folklornih iskustava, ali što je još važnije za druženje što je do kraja i realizirano. Dodala je kako podjela certifikata nije upriličena kao samo dio programa i da polaznici seminara imaju potvrdu da su nazočili ovom projektu, certifikati su istinu dokaz njihovog rada, truda i zalaganja.

Seminar folklora u Vitezu se održao pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD Napredak, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općine Vitez.

Oglasi
LM