viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.09.23 @ 20:23

Večeras je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” Vitez održana svečana dodjela Međunarodne književne nagrade za priču Marko Martinović Car 2023.

Na početku je u ime organizatora predsjednica Gordana Mišković pozdravila nazočne, nakon čega je posebno naglašena zahvala Središnjoj upravi HKD Napreda, koja je ovu manifestaciju uvrstila u kalendar najznačajnijih događaja u velikoj obitelji Napretka te već nekoliko godina značajno podupire manifestaciju. Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović je potvrdio taj navod, te naglasio, HKD Napredak u svom kalendaru događaja ima preko 500 događaja, aktivnosti posvećene Caru su dvanaeste u brojnom nizu, razlog je kontinuitet u radu, ali i samo ime Marko Martinović Car.

OGLAS

Dvadeset je godina od kada je Lašvansku dolinu napustio velemajstor kratke priče, književnik Marko Martinović Car. Car je rođen 1933., a umro je 2003. godine. Sedma je godina kako je HKD ,,Napredak” podružnica Vitez obnovio nagradu za priču koja nosi naziv Marko Martinović Car, a ove godine je pristiglo 35 priča od 33 autora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Nizozemske i Srbije.

OGLAS

Nakon detaljne prosudbe, žiri u sastavu Sanja Babić Ðulvat (Vitez), Bosiljko Domazet (Zagreb) i Dragić Rabrenović (Bijelo Polje) te tajnik žirija Anto Zirdum dodjelio je bodove, koji su doveli do poretka. Potpisnik priče za treće mjesto je Almir Alić književnik iz Tuzle, potpisnici priče za drugo mjesto su dvojac Denis Peričić i Anita Peričić iz Varaždina, a priču za prvo mjesto potpisuje književnica Aida Šečić Nezirević, Travničanka iz Sarajeva.

OGLAS

Nagrade su uručili načelnik općine Vitez Boris Marjanović i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović. Na kraju su se dobitnici nagrada zahvalili Napretku na odličnoj organizaciji te pozvali da HKD ,,Napredak” podružnica Vitez nastavi sa ovim projektom. U glazbenom dijelu programa nastupili su Maja Mišković na violini i Gabriela Blaž na glasoviru te Ivo Jandrić.

Oglasi
LM