viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.07.23 @ 05:55
OGLAS

Manifestacija “Dani srednjovjekovlja”, koja za cilj ima promociju srednjovjekovne kulturno-povijesne baštine u Bosni i Hercegovini, održana je ovog vikenda, po šesti put, na kraljevskoj tvrđavi u Jajcu.

Direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan za Fenu je istaknuo da su Dani srednjovjekovlja jedna od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u zemlji, svake godine okuplja nekoliko desetina sudionika iz brojnih povijesnih postrojbi.

OGLAS

Ove godine, više od 100 vitezova, kneginja, dvorskih luda i pjevača su došli iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke i Bosne i Hercegovine.

OGLAS

,,Grad Jajce predstavlja jedinstveno kulturno-povijesno mjesto u zemlji i okruženju, u tom kontekstu se posebno izdvaja srednjovjekovlje. Grad je građen po zapovijedi velikoga vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a poslije važnu ulogu igra posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević koji u Jajcu biva krunjen u Crkvi sv. Marije”, podvukao je Brtan.

OGLAS

Kako je i najavljeno, na tragu bogate prošlosti, ovogodišnji program Dana srednjovjekovlja je prikladnim scenografskim prikazom podsjetio na čin krunidbe Stjepana Tomaševića. Pored toga, realizirane su brojne radionice, aktivnosti za djecu, srednjovjekovni plesovi i pjesme kao i vatreni show.

Program Dana srednjovjekovlja se održavao 1. i 2. srpnja u podgradu i na tvrđavi.

FOTO: Visit Jajce

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM