OGLAS
Vrijeme objave: 25.05.20 @ 09:04
OGLAS

Kopriva je zeljasta biljka koju često možemo naći uz poljske puteve ili šumarke, a na nju se možemo opeći zbog mravlje kiseline koju izlučuje. Sirup od koprive se pravi od nabranih listova koji su bogati željezom, vitaminima i mineralima poput kalija, magnezija ili fosfora. Sirup od koprive se može pripremiti s medom, limunskom kiselinom i mentom.

OGLAS

U nastavku članka saznajte zašto je kopriva ljekovita te kako napraviti sirup od koprive.

Kopriva je biljka iz porodice ružovki s karakterističnim dlakavim listovima. Kad se dlačice na listu slome, izlučuju mravlju kiselinu i histamin što uzrokuje iritacije kože poput opeklina. Kopriva je široko raširena biljka, s više od 50 priznatih vrsta. Koristila se kao lijek još u doba starih Rimljana, koji su je jeli kao varivo ili juhu.

OGLAS

Koprive vole vlažna tla, a često ih se može naći uz zapuštene puteve ili šumarke pa se branje koprive upravo tamo odvija. Kopriva se bere u proljeće i u ranu jesen, a cvjeta praktički cijelo ljeto. Beru se listovi, a nakon branja ih treba ostaviti da se suše. Najbolje je to obaviti preko ljeta.

OGLAS

Postoje mnogi recepti od koprive, a od nje se može napraviti: čaj od koprive,tinktura od koprive,sok od koprive,sirup od koprive.
Ljekovitost koprive se ogleda u njenom sastavu. Biljka kopriva sadrži puno hranjivih i vrijednih sastojaka kao što su:preteča vitamina A – bitnog za pravilno funkcioniranje vida i obnovu kože,
vitamin C – u koprivi ga ima dosta, a bitan je za apsorpciju željeza u tijelu, kao i za jačanje imunološkog sustava, vitamini B i K – potrebni za pravilno funkcioniranje,željezo – za liječenje anemije, kalij, fosfor i magnezij – minerali potrebni za pravilno funkcioniranje mišića, kostiju i razgradnju masti u tijelu, flavonoide, sterole, tanine i sterole – koji imaju antibakterijsko, antimikrobno i antiupalna svojstva.

OGLAS

Zbog svog jedinstvenog sastava, kopriva može pomoći kad je u pitanju zdravlje cijelog organizma. Sirup od koprive za anemiju može pomoći i kod:

artritisa i bolnih mišića,
smanjena opasnosti od razvoja dijabetesa 2,
alergija,
proljeva,
bolesti dišnih puteva.
Kopriva je dobra i za kosu jer: preparati od koprive čine kosu sjajnom i čistom, kopriva potiče rast kose, koristeći koprivu smanjujete pojavu peruti.
Na nuspojave upotrebe koprive treba paziti, jer se ne smije miješati s nekim lijekovima kao što su:lijekovi koji prorjeđuju krv poput aspirina, lijekovi protiv visokog tlaka, diuretici.
Preparate od koprive ne bi trebali uzimati ako ste:dijabetičari,trudni,dojilja.
Menta je ljekovita biljka koja se često, a sadrži koristi kod probavnih problema, a sadrži:vitamine A i C,
mentol,preteču serotonina, hormona dobrog raspoloženja,ružmarinsku kiselinu.
Za pripremu sirupa od mente i koprive je najbolje ubrati koprive koje nisu rasle u blizini prometne ceste ili neke tvornice. Za pohranjivanje sirupa osigurajte veće staklenke koje ćete sterilizirati u pećnici.

Sastojci koje ćete trebati su:

otprilike 60 većih listova koprive,
otprilike 30 listova mente,
3 litre vode,
sok od 4 limuna,
80 grama limunske kiseline ili Limuntusa,
1.5 kilogram šećera.
Sirup od koprive i mente napravite na sljedeći način:

Vodu zagrijte do ključanja i njom prelijte sve očišćene listove mente i koprive. Lonac poklopite i ostavite preko noći.
Sutradan procijedite tekućinu i stavite je kuhati s šećerom, limunovim sokom i limuntusom.
Kad se na vrhu pojavi pjena, uklonite je žlicom i kuhajte dok se sav šećer ne otopi.
Prokuhani sirup ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i spremite na tamno i suho mjesto.
Pripremljeni sirup od koprive možete piti u sezoni alergija ili ako imate problema s anemijom. U hladnim zimskim mjesecima dobro dođe za poboljšavanje imuniteta. Ovako pripremljen sirup traje oko 6 mjeseci.

Ako ne želite pravite sirup od koprive s puno bijelog šećera, možete koristiti veću količinu meda i malo smeđeg šećera. Trebat ćete:

pola kilograma svježih listova koprive,
1 litra vode,
150 grama meda,
5 jušnih žlica smeđeg šećera,
sok od 4 limuna.
Sirup od koprive s medom pripremite slijedeći ovaj recept:

U loncu zagrijte vodu i kad proključa njom prelijte listove koprive. Lonac poklopite i ostavite preko noći.
Sutradan otopinu procijedite i stavite na kuhati uz dodatak smeđeg šećera.
Kad otopina prokuha, sklonite je sa štednjaka i umiješajte limunov sok i med.
Sirup od kopriva i meda spremite u staklene posude koje trebate dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu.
Limuntus je vinska kiselina, iako se na tržištu nalazi u malim vrećicama pod nazivom “limunska kiselina”. Dobivena je kemijskom sintezom jer se proizvodi u velikim količinama, a prirodno se nalazi u grožđu. Koristi se kao antioksidans u mnogim konzerviranim i pakiranim proizvodima, ali najviše u kuharstvu.

Ako želite da jelo ima kiselkastiji okus koji podsjeća na limun, kod pripreme koristite Limuntus. Sirup od koprive sa Limuntusom će imati poseban kiseo okus koji se može nadopuniti i sokom od pravih limuna.

OGLAS
blaz_750x200
OGLAS
Oglasi
LM