Sok od bazge, koji mnogi poznaju i kao sirup od bazge koji su bake pripremale je veoma zdrav napitak osebujnog okusa i mirisa. Bazga je ljekovita biljka koja se najčešće koristi pripremom soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.
Osim ljekovitosti, sok od bazge konzumiramo jer je veoma ukusan i odličan izbor prirodnog soka.
U nastavku članka pročitajte sve o ljekovitosti bazginog soka te pronađite recepte za njegovu pripremu.
Bazga – uzgoj
Bazga prirodno raste u Europi, istočnoj Americi i zapadnoj Aziji. Za uzgoj joj trebaju sunčana staništa s bogatim vlažnim tlom.
Drvo bazge može narasti do 10 metara visine s ispucanom sivkastom korom, žućkastim listovima i malim bobičastim plodovima, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.
Sirup od bazge mnoge vraća u djetinjstvo kada su naše bake i djedovi tradicionalno pripremali ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu sokovima.
Sok od bazge proizvodi se od cvjetova bazge koje najbolje prepoznajemo upravo po osebujnom mirisu. Cvjetove viđamo u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne može se zamijeniti. Sok se može pripremiti i od plodova bazge.
Veliki razgranati cvjetovi s mnogo manjih cvjetića većinom su bijele ili kremaste boje te ih beremo u komadu, s prvom većom stapkom kako se manji cvjetići ne bi “trusili”.
Bazgin cvijet posebnog je i teškog mirisa koji nekome može odgovarati, no određenom broju ljudi može biti odviše težak pri disanju. Preporučuje se branje bazginih cvjetova tijekom sunčanih dana u proljeće, podalje od prometa i zagađenja u okolišu za najbolju kvalitetu.
Bazga – sušenje
Cvjetovi bazge se mogu sušiti obješeni na propuhu. Ako ih sušite na ovaj način, oni će zadržati prirodnu bijelo – žutu boju. Osušeni cvjetovi se mogu samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu. Osušene i samljevene cvjetove možete čuvati u staklenim posudama.
Suhe cvjetove se ne preporučuje čuvati duže od 12 mjeseci. U slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih.
Cvjetovi bazge nakon sušenja moraju imati prirodnu boju. Također, nemojte jesti sirovu bazgu. Plodovi crne bazge su u sirovom stanju toksični. Pod utjecajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih tvari.
Sok od bazge – zdravlje
Jedna šalica plodova bazge sadrži:
- 106 kalorija,
- 27 grama ugljikohidrata, od toga 10.2 grama dijetalnih vlakana,
- 870 miligrama vitamina A,
- 406 miligrama kalija,
- 52.2 miligrama vitamina C,
- 9 miligrama folata,
- 55 miligrama kalcija,
- 2.32 miligrama željeza.
Sami cvjetovi bazge nemaju značajnu nutritivnu vrijednost, ali sadrže vrijedne fitokemikalije koje mogu djelovati protuupalno, antimikrobno i antioksidativno. Australski znanstvenici, u radu objavljenom 2016. godine u časopisu Nutrients, ističu da cvjetovi bazge posjeduju ta svojstva zbog fitokemikalija:
- karotenoida,
- fitosterola,
- polifenola.
Bazga iskazuje sljedeća ljekovita svojstva:
- ima antioksidativni i protuupalni učinak,
- pomaže pri mršavljenju,
- ima učinak laksativa,
- pomaže u borbi protiv alergija koje su uzrokovane peludima,
- olakšava intenzitet simptoma astme,
- poboljšava probavu,
- odličan je izbor za olakšavanje simptoma upale dišnih puteva,
- poznata je po svojem antivirusnom i antimikrobnom djelovanju,
- pomaže u jačanju imunološkog sustava.
Sprječava oboljenja poput gripe i prehlade te osigurava dokazano antimikrobno djelovanje. Sok od bazge je stoga idealan dodatak kod oslabljenog imuniteta i veoma zdrava alternativa uobičajenim sokovima.
Osim za pripremu soka, bazga se koristi i za pripremu čaja tako da se cvjetovi dobro osuše nakon branja i skladište na suhom mjestu do pripreme čaja.
Bazgin čaj poželjan je kod prehlade i gripe jer potiče znojenje i smanjuje respiratorne probleme.
Sok od bazge – recept bez konzervansa
S obzirom na to da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i uobičajeno šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa.
Za to će vam pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji.
Osim toga, proizvodi koji sadrže veće količine šećera su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.
Sok od bazge – 40 cvjetova
Sastojci:
- 40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova),
- 4 L vode,
- 3.5 kg šećera,
- 10 paketića limunske kiseline.
Priprema:
- Ovaj jednostavan recept zahtijeva da očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata.
- Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.
- Zatim u vodu dodamo šećer i limunsku kiselinu te miješamo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata.
- Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.