Svježa šljiva sadrži dosta vitamina C, bakar, vitamine B2, B3, B6, K, kao i magnezij, željezo, kalcij i čak 240 miligrama kalija na 100 grama tog voća.
Jača imunitet
Ova mala tamnoplava voćka jača kosti, smanjuje rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva, a ako svakog dana pojedete po 12 šljiva, tijekom dva mjeseca razina vašeg lošeg kolesterola bit će snižena. Antioksidansi kojima obiluju šljive uništavaju slobodne radikale koji mogu dovesti do oksidacije holesterola, a što znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog kolesterola.
Svježa šljiva sadrži dosta vitamina C, bakar, vitamine B2, B3, B6, K, kao i magnezij, željezo, kalcij i čak 240 miligrama kalija na 100 grama tog voća. Kalij u šljivama ima dobar utjecaj na krvni tlak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinut će se da ne dođe do koagulacije trombocita koja dovodi do ateroskleroze i drugih bolesti srca.
Vitamin C ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela i osnažuje imunitet. Šljiva obiluje i vlaknima, a uz to je niskokalorična. Zato je ta voćka dobar izbor u slučaju otežanog pražnjenja.
Njega kože
U ovom slatkom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zarastanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega garantiraju lijep izgled našeg najvećeg organa.
Stotinu grama šljive sadrži tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu.
Šljive je najbolje jesti sirove, ali se mogu iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.
Dobre su i sušene
Istraživanja su pokazala i da će se, ako konzumirate oko 100 grama suhih šljiva dnevno u periodu od tri mjeseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju, suhe šljive su jako dobre i za glasnice, ten, te svakako za probavu.