Jeste li znali da ključni čimbenik u vašem zdravlju i pijenju vina nije samo količina, nego i vrsta vina? Naime, benefiti za tijelo drastično se mijenjaju s bojom – nije isto hoćete li popiti crno vino, bijelo ili rosé. Pritom se stručnjaci slažu: suho, crveno vino najzdravija je vrsta vina koju možete piti, piše Miss7.
“Zapravo koja čašica vina na dan dobro utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava i kognitivne funkcije mozga”, kaže Dr. Sc. Whitney Linsenmeyer.
Alkohol može povećati razinu HDL-a, dobrog kolesterola, spriječiti štetu uzrokovanu LDL odnosno lošim kolesterolom i smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka. Stručnjaci preporučaju umjerenu konzumaciju: jedno piće dnevno za žene, a do dva pića dnevno za muškarce. “No, priča se mijenja kad ljudi konzumiraju više od 1-2 pića dnevno, tada vidimo povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i bolesti jetre”, kaže dr. Linsenmeyer. S kalorijskog stajališta, vina se kreću oko 120-150 kalorija po čaši pa bez obzira koju vrstu vina odabrali, razlike su s tog stajališta zanemarive. U pravilu, što više prirodnog šećera ima u vinu, to je broj kalorija sveukupno veći. Ako ste zabrinuti zbog unosa kalorija iz vina, jednostavan način da ih kontrolirate jest provjera postotka alkohola u vinu. Sadržaj alkohola od 12,5% ili niži smatra se manjim kalorijskim unosom. Obavezno potražite vino s oznakom suho jer suho vino pomaže u održavanju razine šećera po obroku. Iako je količina prvi faktor koji utječe na zdravlje, treba uzeti u obzir da sva vina od grožđa daju antioksidanse, to jest resveratrol, kvercetin i polifenole, ali razina antioksidansa u crnom vinu veća je od one u bijelim vinima, s obzirom na to da kožica grožđa ostaju u vinu dulje vrijeme tijekom fermentacije.