spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ako ovo radite noću, povećavate rizik od dijabetesa i srčanih bolesti

- Oglasi -

Istraživanja pokazuju da su kronotipovi genetski, što znači da je, ako ste noćna ptica, u vašem DNK je da ostanete budni do kasno i dulje odrijemate jutro.

Neki ljudi vole ustajati u cik zore, smatrajući da su ti tihi ranojutarnji sati najbolje vrijeme da budu produktivni i prizemljeni za dan koji je pred nama. Drugi dobivaju nalet energije navečer, dostižući svoje vrhunsko kreativno stanje kako se dan spušta. Ali bez obzira na to jeste li ranoranioc ili noćna ptica, vaše navike spavanja mogu značajno utjecati na vaše zdravlje – na bolje ili na gore, piše Bestlifeonline.Studija objavljena u izdanju časopisa Experimental Physiology iz rujna 2022. otkrila je da vrijeme za spavanje koje preferirate može dovesti do većeg rizika od razvoja kroničnih bolesti, uključujući dijabetes i bolesti srca. Evo kako vaš raspored spavanja može ugroziti vaše zdravlje i što možete učiniti u vezi s tim.

Vrijeme koje vaše tijelo prirodno preferira za spavanje i buđenje poznato je kao vaš “kronotip”, objašnjava Zaklada za spavanje. Ranoranioci imaju tendenciju ranije ići spavati i rano se probuditi te ujutro imaju više energije, dok noćne ptice radije ostaju budne do kasno i spavaju dulje ujutro.Kronotipovi mogu značajno utjecati na vaše zdravlje, utječući na apetit, razinu energije, oporavak i tjelesnu temperaturu. Poznavanje i razumijevanje vašeg kronotipa može vam pomoći u donošenju zdravih odluka o rasporedu spavanja, tako da se možete osjećati energičnije i budnije – kao i smanjiti rizik od dijabetesa i bolesti srca.

Christina Abavana, dr. med., specijalistica medicine spavanja iz Hartford HealthCare, kaže za Best Life: “Noćne ptice imaju tendenciju da budu manje fizički aktivne zbog nedostatka sna. Nedostatak sna povećava grelin (hormon gladi), što može dovesti do povećanog unosa ugljikohidrata. Naši kronotip također igra ulogu u regulaciji apetita i hormona, koji se mogu promijeniti kada se kasni kronotipovi bore sa svojim prirodnim ciklusom spavanja i budnosti.”

Prema Zakladi za spavanje, kronotipovi spadaju u spektar, a većina nas je negdje u sredini. Međutim, vaš se kronotip može promijeniti u različitim fazama tijekom vašeg života. Na primjer, većina djece su ranoranitelji, ali se tijekom adolescencije pretvaraju u noćne ptice (otuda mit da su tinejdžeri lijeni i vole dugo spavati). Kad dođu u odraslu dob, njihov se kronotip počinje mijenjati ranije, počevši od 20. godine.

“Vaš kronotip se ne može drastično promijeniti”, kaže Abavana. “Kronotipom uglavnom upravljaju vaši geni, dob i spol. Također, vaš se kronotip može mijenjati kako starite.”Noćne ptice imaju veći rizik od kroničnih bolestiStudija je proučavala biološke razlike 51 sudionika koji su imali skupinu stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, uključujući hipertenziju, visoku razinu šećera u krvi, prekomjernu tjelesnu težinu i visok kolesterol.

Sudionici su podijeljeni u dvije skupine na temelju upitnika koji su osmišljeni da pomognu u određivanju ranih i kasnih kronotipa. Istraživači su proveli različite testove za mjerenje tjelesne mase i sastava, osjetljivosti na inzulin i metaboličke funkcije. Svi sudionici pridržavali su se stroge dijete s ograničenim unosom kalorija i nutricionističkih vrijednosti te su postili tijekom noći.Istraživači su primijetili da kronotipovi sudionika značajno utječu na njihove metaboličke funkcije. Na primjer, noćne ptice su bile sklonije pohranjivanju masti i ugljikohidrata tijekom odmora i tjelovježbe, dok su rane ptice bile sklonije pretvaranju masti u iskoristivu energiju. Osim toga, noćne ptice bile su otpornije na inzulin nego ranoranioci što može dovesti do prekomjerne težine ili pretilosti, značajnih čimbenika rizika za srčane bolesti i dijabetes tipa 2.

Promjena iz noćne ptice u ranoranioca nije tako jednostavna kao odluka da idete u krevet vrlo rano i namjestite alarm da se oglasi prije izlaska sunca. Istraživanja pokazuju da su kronotipovi genetski, što znači da je, ako ste noćna ptica, u vašem DNK je da ostanete budni do kasno i dulje odrijemate jutro. Srećom, možete poduzeti korake da promijenite svoj kronotip. Trik je u tome da to činite postupno i da ne šokirate prirodni ritam svog tijela promjenom preko noći.Usvajanje zdravih životnih navika i prakticiranje dobre higijene spavanja izvrsni su načini da postupno promijenite svoj kronotip prema tome da postanete ranoranioc. To uključuje izlazak na otvoreno rano tijekom dana, redovitu aerobnu vježbu, uravnoteženu, hranjivu prehranu, kontrolu stresa, držanje elektronike podalje od spavaće sobe i ograničavanje stimulansa poput kofeina i šećera.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.