spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Evo koliko je potrebno sna djeci, a koliko odraslima

- Oglasi -

Redovan i kvalitetan san je snaga potrebna i djeci i odraslima, a poznato je da “djeca bolje rastu kada spavaju”.

- Oglasi -

Ipak, postoji li granica koja nam određuje koliko je sna zapravo dovoljno, pogotovo kada su u pitanju upravo djeca? I do kada je spavanje djece tijekom dana preporučljivo?

Pitanja sa kojima se susreću novopečene mame, kao i majke male djece, često se odnose na dječiji san: “Koja godina je granica popodnevnog sna?; Spava li moja beba previše?; Kako da napravim rutinu spavanja kod bebe?” Također, provuče se i pitanje: “Moje dijete ima i dalje neke navike za spavanje popodne, zašto?” Sa kvaltetnim rutinama spavanja, kao i objašnjenjima i smjernicama na ovu temu pomoći će vam pedijatar Ana Milinković, koja govori za portal Ona.rs

- Oglasi -

– Djeca obično imaju naviku da spavaju popodne do pete godine. Naravno, postoje izuzeci, jer je ipak rutina spavanja individualna. Navika popodnevnih spavanja nastaje najčešće u vrtiću, kada spavaju oko sat i pol do dva sata. Nakon toga se organizam nekako sam regulira po mjeri spavanja koja je njemu dovoljna, pa je sve rjeđi taj popodnevni umor – objašnjava pedijatar. Kod beba je to drugačije, nastavlja Ana Milinković, jer ipak veliku ulogu, kaže, igraju roditelji. Beba do šest mjeseci ima češću rutinu spavanja, čak do dva dnevna spavanja, a nakon šest mjeseci počinje da se mijenja i taj ritam.

Ulogu roditelja kod dječijeg spavanja je također jedna od veoma zanimljivih stavki. Navike koje su bebama usadili roditelji mogu imati uticaj na njihovo spavanje u daljem odrastanju. Pedijatar Ana na to dodaje da je veoma bitna rutina kod roditelja i često savjetuje roditelje da već kod beba mlađih od šest mjeseci vode računa o tome da ih pripremaju za spavanje u isto vrijeme, kupaju ih pred spavanje u isto doba, ali da i ostale stvari poput hranjenja budu donekle u isto vrijeme. Dakle, jedan ustaljeni ritam koji bi stvarao naviku kod beba još odmalena. Fiksno vrijeme za spavanje djeci daje kvalitetniji san kada su mala. – Također jedna bitna stvar jeste mjesto gdje djeca spavaju, od kolijevke pa do krevetića. Roditelji često izgube iz vida mjesto za spavanje, pa beba često zaspi na grudima ili u njihovom krevetu jer im je tako lakše, ali to može stvarati izazove za mame i tate kada dječica malo porastu. Događa se često situacija da dijete od godinu dana nema naviku da spava u svom krevetcu, pa onda ide čitav performans pjevanja pjesmica, pričanje priča, malih igara i tako dalje, samo jer dijete nema naviku spavanja na jednom mjestu. Bitno je postojati određeno mjesto gdje se spava, gdje se jede, gdje se igra i ostale stvari – tvrdi doktorica.

A što je sa odraslima?

Što za svijet odraslih predstavlja popodnevno spavanje i štetu li više nego što pomaže, otkriva doktorica opće medicine Biserka Obradović. – Za normalan imunitet je potrebno uvijek od šest do osam sati sna, kako bi dobro funkcionirao. Međutim, popodnevni odmor su od koristi ljudima koji imaju fizički naporan posao. Tada je veoma bitno da to spavanje ne bude odmah nakon ručka, već da se uvijek napravi prostor od dva do tri sata između popodnevnog odmora i ručka. To je bitno zato što danas svaka druga ili treća osoba dobija stomačnu kilu, koja ima stvara poteškoće koji liče na srčane probleme, pa to često zastrašuje ljude. Takva vrsta tegoba je povezana sa ovakvim odmora – objašnjava dr. Biserka. Za one koji se umno istroše u toku dana, kako objašnjava doktorica, za njih se ne preporučuje ovakav, već aktivan odmor. To se pokazalo kao najefikasniji način odmaranja od umnog napora, jer se aktivnim odmorom regeneriraju živčane ćelije koje se “istroše” u toku rada. – Fizička aktivnost je lijek za sve – zaključila je dr. Biserka Obraović za portal ona.rs.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.