spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Kada posjetiti liječnika i što kad se uz visoki tlak javljaju glavobolje?

- Oglasi -

Ako ste jedan od milijun ljudi koji žive s povišenim krvnim tlakom, vjerojatno ste se iznenadili kada vam je liječnik to rekao jer on često ne pokazuje nikakve simptome. No, ako se kod vas uz to stanje javljaju i glavobolje, svakako je potreban hitan pregled liječnika.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Arterijski tlak se sastoji od gornjeg tlaka koji nazivamo sistolički i rezultat je stiskanja ili kontrakcije srčanog mišića lijeve klijetke kojom nastaje izbacivanje krvi u arterijski sustav prvo u aortu, a onda i u sve arterije. Taj dio srčanog rada nazivamo sistolom, a tlak koji pri tom nastaje u arterijskom sustavu nazivamo sistoličkim tlakom. On je u odrasla čovjeka danju najčešće oko vrijednosti 120 mmHg, ako je preko 140 mmHg tada govorimo o arterijskoj hipertenziji, piše Ordinacija.hr.

„Stanje tlaka je optimalno ako je sistolički tlak manji od 120, a dijastolički manji od 80 mmHg. Stanje tlaka je normalno ako je sistolički tlak manji od 130, a dijastolički manji od 85 mmHg. Stanje tlaka je granično ako sistolički tlak iznosi između 130 i 139 mmHg, a dijastolički između 85 i 89 mmHg. U tom slučaju ponovno ga kontrolirajte kroz jednu godinu.“, pojasnio je vrijednosti dr. Dražen Šebetić, kardiolog. Ako se ne kontrolira, visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenja na srcu i druge probleme, uništavajući krvne žile u cijelom tijelu. “U većini slučajeva on ne uzrokuje glavobolje, a ako čekate da vam simptomi otkriju da imate visoki krvni tlak, možda biste ih mogli propustiti jer se rijetko javljaju“, ističe dr. Salim Virani, MD, profesor kardiologije na sveučilištu Baylor College, te dodaje kako je čekanje na pojavu simptoma velika greška i on se mora otkriti kada simptoma nema kako bi se na vrijeme započelo s liječenjem. Ako ste već svoje lijekove dobili, obavezno ih uzimajte kako je doktor savjetovao.

Visoki krvni tlak i glavobolje

Ako vam krvni tlak iznosi 180/120 mmHg ili čak i više, a osjećate bol u prsima, leđima ili primjećujete promjene u vidu, možda se radi o hitnom slučaju jer su to simptomi koji odaju oštećenje organizma pa odmah nazovite hitnu službu. U ovoj situaciji možete primijetiti i ove simptome: Jaku glavobolju Poteškoće s disanjem Krvarenje iz nosa Anksioznost “Glavobolja koja se javlja kao posljedica je akutna, javlja se i na desnoj i na lijevoj strani glave te je pulsirajuća, a obično nestaje kada se tlak vrati u normalu“, pojašnjava dr. Brian M. Grosberg, profesor neurologije. Ove se glavobolje obično tretiraju lijekovima za snižavanje krvnog tlaka.

Visoki krvni tlak i glavobolje koje se ponavljaju

Ako se glavobolje stalni javljaju, zakažite pregled kod liječnika kako bi utvrdio što je uzrok i jesu li povezane s krvnim tlakom. Često, on ipak nije uzrok ponavljajućih glavobolja.

Visoki krvni tlak i migrene

Moguće je da postoji poveznica između migrena i visokog krvnog tlaka, a dr. Grosberg navodi da nisu poznate promjene koje se događaju u krvnim žilama u mozgu, a koje doprinose visokom krvnom tlaku, te da je potrebno provesti još istraživanja. Moguće je imati migrene i visoki krvni tlak u isto vrijeme, ali to ne mora značiti da su stanja povezana. Ako krvni tlak nije dobro kontroliran, ne bi se trebali uzimati neki lijekovi protiv glavobolja jer imaju utjecaj na krvne žile. Svakako se potrebno konzultirati s liječnikom. Neki protuupalni lijekovi koji se mogu nabaviti bez recepta također mogu utjecati na povišenje tlaka, ali i rad bubrega. Lijekovi protiv boli, također mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka.

Lijekovi za tlak i glavobolje

Moguće je da ovi lijekovi mogu uzrokovati glavobolje, navodi dr. Grosberg. Glavobolja se može javiti nakon nekih lijekova, poput ACE inhibitora. Neki lijekovi, poput beta-blokatora mogu smanjiti pojavu glavobolja, neovisno o tome što utječu na snižavanje tlaka, a nekad se koriste kao preventivna mjera protiv glavobolja. “Ne koristimo te lijekove protiv glavobolja uz želju da drže krvni tlak pod kontrolom već je ideja da se koriste za glavobolje, a možda će pozitivno utjecati i na krvni tlak…“, dodaje.

Preeklampsija i glavobolje

Glavobolje mogu biti simptom preeklampsije, ili visokog krvnog tlaka u trudnoći i svakako zahtjeva pomoć liječnika.

Kako kontrolirati glavobolje i visoki krvni tlak?

Ako imate migrene, ili neki drugi oblik kroničnih glavobolja, pomoć ne moraju biti samo lijekovi, savjetuje dr. Grosberg te dodaje da to može uključivati prehranu s malim unosom soli ili gubitak kilograma. „Biofeedback“ isto može pomoći a radi se o senzorima koji se stave na tijelo i mjere jačinu boli kako bi pomogli naučiti kako ju kontrolirati, a prema Američkoj organizaciji za glavobolje, ponekad pomaže baš kao i lijekovi.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.