spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.6 ° C
19.6 °
19.5 °
85 %
1.8kmh
93 %
Pon
34 °
Uto
34 °
Sri
36 °
Čet
37 °
Pet
27 °

Limun, jogurt i jabuke spašavaju preslana jela

ana_uskrs
tikop_uskrs
cavara_usrks
hdz_uskrs

Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa – dodajte jelu limunovog soka ili ocata.

Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također “ubijaju” sol. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, suhog mesa, maslina ili kapara, koji obiluju solju. U narodu postoji još jedan savjet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuhanja ih bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne probate jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tijekom cijeloga kuhanja. Fini umaci – Nakon dodavanja vode ili temeljca juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel umaka.

Vino i ocat – Osim za preslana jela, ocat, vino, limun ili limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili papra. Fina juha – Ako vam je izletjelo previše ulja u juhu, procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.