spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Ove stvari nikada ne perite u perilici za posuđe

- Oglasi -
- Oglasi -

Pranje posuđa u perilici štedi vrijeme, ali neke stvari bi zaista bilo bolje prati na ruke jer se čestim stavljanjem u mašinu mogu oštetiti i više neće biti funkcionalne.

Stručnjakinja za čišćenje Katie Mortram otkrila je da u perilicu ne treba stavljati profesionalne kuhinjske noževe jer će ih toplina i vlažnost vrlo brzo uništiti. Isto pravilo vrijedi za drvene daske za rezanje. Visoka temperatura i vlaga uništit će dasku i moglo bi doći do pucanja.

- Oglasi -

Kuhinjski noževi

- Oglasi -

Kuhinjske noževe najbolje je prati ručno vrućom vodom i tekućinom za suđe. Tako će noževi ostati oštri, osobito je tekućina ili tablete za mašinu mogu učiniti noževe tupima. Nadalje, vruća voda u mašini može oštetiti i drške noževa.

Bakreno i aluminijsko suđe

Perilica za posuđe može uzrokovati promjenu boje na bakrenom suđu pa biste ga trebali prati u toploj vodi koristeći tekućinu za suđe. Aluminijsko suđe, kada je izloženo vrućoj vodi i visokoj temperaturi mašine za suđe, prilično će brzo izblijedjeti i oksidirati. Aluminijsko suđe radije namočite u vodi u koju ste stavili tekućinu za suđe.

Drveno posuđe, uključujući i daske za rezanje

Drveno posuđe, uključujući daske za rezanje, drvene žlice ili bilo što drugo s drvenom ručkom, nikada ne biste trebali prati u mašini za suđe. Visoka temperatura u mašini može iskriviti drvene predmete ili može uzrokovati pucanje.

Očistite drvene daske za rezanje odmah nakon svake uporabe vrućom vodom i tekućinom za posuđe. Za dezinfekciju daske za rezanje možete koristiti bijeli ocat.

Određeni predmeti od plastike

Neke plastične posude mogu se prati u mašini, ali za neke je ta temperatura previsoka. Prije stavlja plastične posude u mašini, provjerite detalje kako bi znali koji je preporučeni način pranja. Ako plastično suđe na ambalaži ima navedeno da se može prati u mašini, onda je slobodno tako i perite.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE