spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.5 ° C
-3.5 °
-3.5 °
97 %
0.4kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
1 °

Povrće koje smanjuje krvni tlak, poboljšava cirkulaciju i probavu, a pomaže i u detoksikaciji

- Oglasi -

Ima visok sadržaj kalija, nitrata, vlakana i antioksidansa. Mnogi stručnjaci vjeruju da su oni elektrana za bolji protok krvi i cirkulaciju,a smanjuju i upale.

Cikla je zemljano korjenasto povrće koje dolazi u nekoliko varijanti uključujući tamnocrvenu, žuto/narančastu nijansu i bijele sorte šećerne repe. Tamno crvena cikla je najpopularnija i često se nalazi sirova u odjeljku s proizvodima, kuhana u odjeljku s pakiranom robom u hladnjaku ili cijeđena. Korijen nije jedini dio povrća koji možete jesti; i zeleni dio cikle također je jestiv i mnogi ga ljudi kuhaju, piše Eatthis.

Bez obzira na sortu, cikla ima mnogo toga korisnog za naše zdravlje. Ima visok sadržaj kalija, nitrata, vlakana i antioksidansa. Mnogi stručnjaci vjeruju da su oni elektrana za bolji protok krvi i cirkulaciju, smanjuju upale i pomaže u detoksikaciji tijela.

Smanjuje krvni tlak

Cikla ima vrlo jedinstven učinak na krvni tlak u usporedbi s drugim povrćem. Zbog sadržaja kalija i nitrata posebno je moćna u snižavanju krvnog tlaka. Znamo da prehrana bogata biljkama povećava kalij i snižava krvni tlak. Nitrati su također poznati po širenju krvnih žila u tijelu, što se naziva i vazodilatacija, što znači da naše srce ne mora toliko raditi da bi krv cirkulirala krvotokom.

Shannon Western, nutricionistica iz Ujedinjenog Kraljevstva i osnivačica Ease Nutrition Therapy objašnjava kako se pokazalo da cikla pomaže krvnom tlaku- “Utvrđeno je da cikla snižava krvni tlak kod onih koji piju sok od cikle. Ovo je zbog nitrata u cikli. Utjecaj soka od cikle na krvni tlak ostaje i do tri mjeseca nakon prestanka pijenja. Sok od cikle samo dopušta da se konzumira više cikle u jednoj porciji.”

Foto: Pixabay

Podržava zdravlje crijeva

Cikla sadrži specifična vlakna koja djeluju kao probiotici, koji povećavaju količinu i raznolikost naših dobrih bakterija i time utječe na zdravlje naših crijeva. Anya Rosen, doktorica i osnivačica klinike Birchwell, govori nam zašto preporučuje jesti ciklu u svojoj praksi.

“Cikla je nevjerojatna za zdravlje crijeva. Sadrži spojeve kao što su pektin i pektinski oligosaharidi za koje se pokazalo da blagotvorno djeluju na crijevnu mikrobiotu, što znači da hrane ‘dobre’ bakterije. Drugi spojevi pronađeni u cikli, poput betalaina i fenola, mogli bi pojačavaju kratkolančane masne kiseline u crijevima. To može smanjiti upalu, ojačati crijevnu barijeru i još mnogo toga. Samo se ne uznemirujte ako vam stolica pocrveni; to je zbog betacijanina,” kaže Rosen.

Prirodna podrška detoksikaciji

Cikla podržava naš prirodni put detoksikacije — našu jetru! Iako vas neke tvrtke za dodatke prehrani uvjeravaju drugačije, naša je jetra sasvim sposobna sama detoksikirati naše tijelo. Zapravo, to je jedna od njegovih primarnih funkcija.

Međutim, to ne znači da prehrana ne može igrati ulogu u održavanju zdravlja jetre i detoksikaciji. Nailazimo na tisuće kemikalija i molekula koje mogu biti štetne za nas ako se nakupljaju u tijelu. Jetra može ukloniti te štetne tvari tako da ih tijelo ne apsorbira.

Foto: Pixabay

Betalain je hranjiva tvar u cikli koja je odgovorna za pojačanu potporu na putu detoksikacije. Betalaini povećavaju proizvodnju glutationa, enzima koji prirodno podržava detoksikaciju jetre. Glutation je snažan enzim koji se istražuje za sve, od usporavanja starenja do bolesti masne jetre.

Smanjuje upale

Cikla je prepuna antioksidansa koji pomažu neutralizirati potencijalno štetne stanice. Dokazano je da antioksidansi štite od kancerogenih stanica. Betaksantini su hranjiva tvar koja je dio veće klase antioksidansa zvanih betalaini. Betalaini su poznati po tome što smanjuju upalu i pomažu u borbi protiv oksidiranih stanica koje mogu biti štetne.

Foto: Unsplash

Redovita probava

S gotovo četiri grama vlakana po šalici cikle, na dobrom ste putu da ispunite preporučenu količinu od 25 grama vlakana dnevno. Cikla sadrži topiva vlakna koja pomažu povećati redovitost odlaska na wc, točnije može spriječiti ili kontrolirati zatvor. Više vlakana povezano je i sa sprječavanjem gastrointestinalnih bolesti i nekih vrsta raka. Vlakna također djeluju kao probiotik koji “hrani” zdrave bakterije u našim crijevima.

Povećana cirkulacija

Možda poznajete profesionalne sportaše koji piju sok od cikle nakon treninga. To je zato što dobrobiti povećane cirkulacije pomažu u dotoku krvi u mišiće kojima je potreban oporavak nakon teških treninga. Nitrati u cikli odgovorni su za taj povećani protok krvi i njegove prednosti.

Foto: Pixabay

Dijetetičarka Mandy Tyler, opisuje kako nitrati poboljšavaju našu cirkulaciju: “Cikla je izvor nitrata, koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid. Dušikov oksid utječe na vazodilataciju ili povećan protok krvi, i bronhodilataciju, što olakšava disanje. Za sportaše i aktivne pojedince povećani protok krvi u mišiće koji rade može pružiti prednost i bolje performanse. Ključ je unos dovoljne količine nitrata u prehrani da bi se postigli ovi pozitivni učinci, zbog čega koncentrirani oblici, poput soka od cikle ili zdravih shotova na bazi cikle”, poručuje Tyler.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.