spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Spas za artritis: Ovo nepopularno zeleno povrće može ‘usporiti’ oštećenje hrskavice i smanjiti upale

- Oglasi -

To je zato što je ovo povrće, kao i drugo lisnato povrće, puna antioksidansa, kao i spoja zvanog sulforafan, a oba djeluju protuupalno.

Artritis i drugi problemi sa zglobovima sve su češći danas. Oni mogu izazvati bolove i upale u zglobovima, kao i probleme s kretanjem. Iako nema lijeka, postoje stvari koje možete učiniti kako biste ublažili simptome. Baš kao i za mnoga druga medicinska stanja, ono što jedete može utjecati na artritis, piše Express.

Prema Zakladi za artritis, konzumacija prokulice mogla bi biti korisna za osobe koje pate od artritisa. To je zato što je ovo povrće, kao i drugo lisnato povrće, puna antioksidansa, kao i spoja zvanog sulforafan, a oba djeluju protuupalno.

“Povrće je bogato antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje štite od oštećenja stanica i smanjuju upale u cijelom tijelu, uključujući zglobove. Proizvodnja energije i drugi metabolički procesi u tijelu proizvode štetne nusprodukte koji se nazivaju slobodni radikali. Ne samo da slobodni radikali oštećuju stanice, već su također povezani s reumatoidnim artritisom i upalom. Zeleno lisnato povrće kao što su brokula, špinat, prokulice, kelj, blitva i pak choy prepuno je antioksidansa poput vitamina A, C i K koji štite stanice od oštećenja slobodnih radikala”, objašnjavaju iz ove Zaklade.

“Brokula i drugo povrće iz skupine poput prokulica, kupusa, i cvjetače nude još jednu korist – prirodni spoj koji se zove sulforafan. Istraživanja na miševima pokazuju da sulforafan blokira upalni proces i može usporiti oštećenje hrskavice kod osteoartritisa. Postoje neki dokazi da bi prehrana s visokim udjelom povrća iz te skupine mogla spriječiti razvoj reumatoidnog artritisa”, ističu iz Zaklade.Druge namirnice za koje se pokazalo da sadrže protuupalne antioksidanse su: mrkva, batat, crvene papričice, tikva, luk, češnjak
poriluk, ljutika, masline  i maslinovo ulje.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.