spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Svjetski tjedan dojenja, 1. – 7. kolovoza

- Oglasi -
- Oglasi -

Dojenje je najzdraviji, najprirodniji i najekonomičniji način prehrane djeteta s kojim se ujedno razvija i emocionalna povezanost majke i djeteta.

Zaštita, promicanje i potpora dojenju javnozdravstveni je prioritet svih zemalja svijeta koju potiče i Hrvatsko pedijatrijsko društvo (HPD). Zbog svega navedenog 1990. godine Svjetsko udruženje za dojenje pokrenulo je obilježavanje tjedna dojenja u prvom tjednu mjeseca kolovoza. Brojne su prednosti dojenja kako za mamu tako i za dijete.

Prednosti dojenja za majku

– smanjuje se krvarenje nakon poroda

– ubrzava se povratak na tjelesnu težinu prije poroda

– smanjuje se rizik od pojave raka dojke, vrata maternice i jajnika

– rjeđe su infekcije mokraćnih putova

– manji je rizik od osteoporoze

– pojačava se veza majka-dijete

– povoljno utječe na psihičku stabilnost majke

– štedi majci vrijeme oko priprema formule za mlijeko, pranja i održavanja bočica za hranjenje djeteta, ekonomično je, dozvoljava joj slobodu u izlasku i putovanju s bebom

Prednosti dojenja za dijete

 – potiče razvoj vlastitog imunološkog (obrambenog) sustava

– smanjuje učestalost crijevnih infekcija i proljeva

– manji je rizik od razvoja alergije na hranu

– smanjuje učestalost infekcija dišnog sustava

– manji je rizik od alergija dišnih putova u adolescentnoj dobi

– razvija osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti

– dojena djeca imaju bolji psihomotorni, emocionalni i društveni život

Dojenje je vještina koju je potrebno naučiti. Da bi se ova vještina uspješno savladala potrebno je stvoriti dobre osnove za dojenje. Najčešći razlozi prekidanja dojenja, događaju se upravo u prvom tjednu od poroda kada mlijeko naglo dođe u dojke, dijete još ne povlači mlijeko dovoljno snažno, a majka je umorna i iscrpljena od porođaja. Stoga je potrebno stvoriti dobre osnove za potporu dojenja u mladih mama.

- Oglasi -

Savjeti za majku kako stvoriti dobre osnove za dojenje:

– prije dojenja operite ruke, jer one mogu biti izvor zaraze

– udobno se smjestite i opustite

– položaj može biti sjedeći, polusjedeći ili ležeći, s osloncem za leđa i laktove

– bradavicu uspravite palcem i kažiprstom

– bradavicom ili prstom prijeđite pokraj bebinih usana, tako ćete stimulirati refleks sisanja i beba će se odmah usnama okrenuti prema dodiru (ako je položaj dobar taj postupak ponavljajte više puta, odnosno sve dok beba sama ne odluči primiti bradavicu)

– vrlo je važno naučiti dijete da pravilo primi dojku. Osim bradavice, beba mora obuhvatiti i dio areole (koža oko bradavice), jer će na taj način pritiskati mliječne žlijezde. Bude li povlačila samo bradavicu Vas će užasno boljeti, moglo bi doći do upale i pucanja kože bradavice, a beba će ostati gladna

– ako se bebin nosić naslanja na Vašu dojku, pokušajte dojku malo podignuti rukom (beba mora disati dok doji!)

– uspješno sisanje prepoznat ćete po ritmičnom micanju čeljusti, a ponekad i ušiju. Glasno sisanje ili uvučeni obrazi mogu značiti da dijete treba jače privući na prsa

– nakon završetka podoja, nemojte nasilno izvlačiti bradavicu. Pokušajte prstima odvojiti dojku od bebinih usta i tako propustiti malo zraka. Tek nakon toga izvucite bradavicu. dijete treba ostaviti na prsima sve dok dojka ne omekša, a sisanje se uspori ili zaustavi, zatim ga premijestite na drugu dojku i ponovite isti postupak (na taj način se potiče pražnjenje dojki i sprječava nastajanje mastitisa tijekom dojenja – upala dojke, praćena otokom, crvenilom, toplinom i boli u dojci uz povećanje tjelesne temperature)

– dojenče se hrani na zahtjev, svaki put kad se probudi i zaželi obrok (prema HPD 8-12 podoja u 24 sata uz razmak ne veći od 4 sata između dva podoja)

– između dojenja ne davajte djetetu dudu-varalicu

– odmarajte se kad god Vaše dijete spava

Za savjet o pravilnom dojenju obratite se Vašoj patronažnoj sestri i pedijatru.

Tijekom ovih ljetnih vrućina dojenje pruža slobodu od pripremanja formula za mlijeko, pranja i održavanja bočica za hranjenje i mogućnost kvalitetnijeg odmora i prisnosti mame s bebom.

Mlade mame i one koje će to tek postati ne odustajte od dojenja jer je to najzdraviji i najprirodniji način prehrane za Vaše dijete.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE