spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Trebate li čistiti svoj pribor za čišćenje? Evo što kažu stručnjaci

- Oglasi -

Sredstva za čišćenje mogu postati leglo bakterija i drugih klica, što može dovesti do unakrsne kontaminacije i širenja štetnih patogena,

- Oglasi -

Sredstva za čišćenje neophodna su za održavanje čistoće i higijene naših domova. Ovi su alati dizajnirani za uklanjanje prljavštine, prašine i bakterija s površina, čineći naš životni prostor sigurnijim i zdravijim. No, jeste li ikada zastali i razmislili trebate li očistiti svoj pribor za čišćenje? Evo što stručnjaci imaju za reći

Dakle, trebate li ga čistiti?

- Oglasi -

Da, morate očistiti svoj pribor za čišćenje, kaže Vera Peterson, predsjednica Molly Maida. Sredstva za čišćenje mogu postati leglo bakterija i drugih klica, što može dovesti do unakrsne kontaminacije i širenja štetnih patogena, prenosi Life Savvy.

– Potrošni materijali za čišćenje zadržavaju prljavštinu, bakterije i druge ostatke koje ste očistili, što znači da će se i sredstva za čišćenje morati očistiti – rekla je Peterson.

Spužve i krpe koje se koriste za čišćenje površina poput kuhinjskih pultova ili kupaonskih sudopera, mogu sadržavati štetne bakterije od kojih se možete razboljeti ako dođu u dodir s hranom ili ustima. Usisavači, krpe za prašinu i metle također mogu nakupiti prljavštinu i ostatke tijekom vremena, što može smanjiti njihovu učinkovitost pri čišćenju i čak uzrokovati širenje više prljavštine i prašine po vašem domu. Vjerojatno će održavanje vaših sredstava za čišćenje pomoći da traju dulje i bolje obavljaju svoj posao.

Kako znati kada treba očistiti pribor?

Učestalost kojom biste trebali čistiti sredstva za čišćenje ovisi o vrsti sredstva i koliko često ga koristite. Na primjer, ako svakodnevno koristite usisavač, možda ćete morati čistiti filtar i kantu za smeće češće nego da ga koristite samo jednom tjedno. Kao opće pravilo, dobra je ideja čistiti sredstva za čišćenje barem jednom mjesečno, ali češće ako ih često koristite.

Peterson je također istaknula da će i vaša sredstva za čišćenje prestati raditi ako su prljava. Ako vaša krpa za prašinu, na primjer, ima problema s skupljanjem prašine, potrebno ju je očistiti kako biste nastavili učinkovito čistiti sve ostalo.

Kako očistiti svoj pribor za čišćenje?

Utvrdili smo je odgovor da, odnosno da morate redovito čistiti sredstva za čišćenje, a evo kako to učiniti.

Usisavač

Da biste očistili usisivač, počnite tako da ga isključite iz struje i uklonite vrećicu ili kanticu. Ispraznite sadržaj u vreću za smeće, zatim obrišite vrećicu ili kanticu vlažnom krpom. Koristite malu četkicu ili četkicu za zube za čišćenje filtera i zamijenite ga ako je oštećen ili pretjerano prljav. Na kraju obrišite usisivač izvana vlažnom krpom i ostavite da se potpuno osuši prije ponovne uporabe.

Spužve

Spužve su poznate po tome što sadrže bakterije, pa ih je važno redovito čistiti. Da biste očistili spužvu, temeljito je isperite vrućom vodom, a zatim je stavite u mikrovalnu na 30 sekundi kako biste ubili sve preostale bakterije. Ako je ne želite staviti u mikrovalnu, možete potopiti spužvu u otopinu vode i izbjeljivača na nekoliko minuta prije nego što je temeljito isperete i ostavite da se osuši.

Možete čak provući spužvu kroz perilicu posuđa za super jednostavno čišćenje. Peterson je također istaknula da ćete znati da je vrijeme da je zamijenite novom, ako vaša spužva ima neobičan miris koji ne nestaje. Leanne Stapf, operativna direktorica u The Cleaning Authority, kaže da biste trebali izbjegavati korištenje izbjeljivača i omekšivača prilikom pranja svega što sadrži materijale od mikrovlakana, jer oni mogu uništiti vlakna. Pri pranju ovih materijala držite se blagog deterdženta

Krpe za prašinu

Kako biste očistili krpu za prašinu, počnite s time što ćete je protresti vani kako biste uklonili svu prašinu i ostatke, kaže Peterson. Zatim ju potopite u otopinu tople vode i sredstva za pranje posuđa nekoliko minuta prije nego što ju temeljito isperete i ostavite da se osuši na zraku. Ako ne želite brinuti o čišćenju svoje krpe za prašinu, razmislite o kupnji one za jednokratnu upotrebu. Lako ih je pronaći i olakšavaju vam čišćenje.

Metla

Da biste očistili metlu, vlažnom krpom ili spužvom obrišite čekinje, a zatim ih temeljito isperite vrućom vodom. Za dodatnu snagu čišćenja, možete potopiti čekinje u otopinu vode i blagog deterdženta prije nego što ih ponovno isperete i ostavite da se osuše na zraku.

Mop

Da biste očistili mop, počnite tako da uklonite i potopite je u otopinu tople vode i blagog deterdženta na nekoliko minuta. Temeljito isperite glavu, a zatim je objesite da se osuši u dobro prozračenom prostoru.

– Nemojte odlagati dok se sva vlakna u glavi ne osuše- Vlažna glava mopa može utočiti bakterije i plijesan. Provjerite je li vaš mop potpuno suh prije nego što ga spremite – savjetuje Peterson.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.