Vitez
raštrkani oblaci
11 ° C
11 °
11 °
57 %
6.7kmh
40 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
9 °
Uto
9 °
Sri
8 °

U našim krajevima vrijeme je bazge- napravite osvježavajući sirup

Sok od bazge, koji mnogi poznaju i kao sirup od bazge koji su bake pripremale je veoma zdrav napitak osebujnog okusa i mirisa. Bazga je ljekovita biljka koja se najčešće koristi pripremom soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.

Osim ljekovitosti, sok od bazge konzumiramo jer je veoma ukusan i odličan izbor prirodnog soka.

U nastavku članka pročitajte sve o ljekovitosti bazginog soka te pronađite recepte za njegovu pripremu.

Bazga – uzgoj

Bazga prirodno raste u Europi, istočnoj Americi i zapadnoj Aziji. Za uzgoj joj trebaju sunčana staništa s bogatim vlažnim tlom. 

Drvo bazge može narasti do 10 metara visine s ispucanom sivkastom korom, žućkastim listovima i malim bobičastim plodovima, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.

Sirup od bazge mnoge vraća u djetinjstvo kada su naše bake i djedovi tradicionalno pripremali ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu sokovima.

Sok od bazge proizvodi se od cvjetova bazge koje najbolje prepoznajemo upravo po osebujnom mirisu. Cvjetove viđamo u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne može se zamijeniti. Sok se može pripremiti i od plodova bazge.

Veliki razgranati cvjetovi s mnogo manjih cvjetića većinom su bijele ili kremaste boje te ih beremo u komadu, s prvom većom stapkom kako se manji cvjetići ne bi “trusili”.

Bazgin cvijet posebnog je i teškog mirisa koji nekome može odgovarati, no određenom broju ljudi može biti odviše težak pri disanju. Preporučuje se branje bazginih cvjetova tijekom sunčanih dana u proljeće, podalje od prometa i zagađenja u okolišu za najbolju kvalitetu. 

Bazga – sušenje

Cvjetovi bazge se mogu sušiti obješeni na propuhu. Ako ih sušite na ovaj način, oni će zadržati prirodnu bijelo – žutu boju. Osušeni cvjetovi se mogu samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu. Osušene i samljevene cvjetove možete čuvati u staklenim posudama.

Suhe cvjetove se ne preporučuje čuvati duže od 12 mjeseci. U slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih.

Cvjetovi bazge nakon sušenja moraju imati prirodnu boju. Također, nemojte jesti sirovu bazgu. Plodovi crne bazge su u sirovom stanju toksični. Pod utjecajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih tvari. 

Sok od bazge – zdravlje 

Jedna šalica plodova bazge sadrži:

  • 106 kalorija,
  • 27 grama ugljikohidrata, od toga 10.2 grama dijetalnih vlakana,
  • 870 miligrama vitamina A,
  • 406 miligrama kalija,
  • 52.2 miligrama vitamina C,
  • 9 miligrama folata,
  • 55 miligrama kalcija,
  • 2.32 miligrama željeza.

Sami cvjetovi bazge nemaju značajnu nutritivnu vrijednost, ali sadrže vrijedne fitokemikalije koje mogu djelovati protuupalno, antimikrobno i antioksidativno. Australski znanstvenici, u radu objavljenom 2016. godine u časopisu Nutrients, ističu da cvjetovi bazge posjeduju ta svojstva zbog fitokemikalija:

  • karotenoida,
  • fitosterola,
  • polifenola.

Bazga iskazuje sljedeća ljekovita svojstva:

  • ima antioksidativni i protuupalni učinak,
  • pomaže pri mršavljenju,
  • ima učinak laksativa,
  • pomaže u borbi protiv alergija koje su uzrokovane peludima, 
  • olakšava intenzitet simptoma astme, 
  • poboljšava probavu,
  • odličan je izbor za olakšavanje simptoma upale dišnih puteva, 
  • poznata je po svojem antivirusnom i antimikrobnom djelovanju, 
  • pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Sprječava oboljenja poput gripe i prehlade te osigurava dokazano antimikrobno djelovanje. Sok od bazge je stoga idealan dodatak kod oslabljenog imuniteta i veoma zdrava alternativa uobičajenim sokovima. 

Osim za pripremu soka, bazga se koristi i za pripremu čaja tako da se cvjetovi dobro osuše nakon branja i skladište na suhom mjestu do pripreme čaja.

Bazgin čaj poželjan je kod prehlade i gripe jer potiče znojenje i smanjuje respiratorne probleme.

Sok od bazge – recept bez konzervansa

S obzirom na to da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i uobičajeno šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa.

Za to će vam pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji.

Osim toga, proizvodi koji sadrže veće količine šećera su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.

Sok od bazge – 40 cvjetova

Sastojci:

  • 40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova),
  • 4 L vode,
  • 3.5 kg šećera,
  • 10 paketića limunske kiseline.

Priprema:

  1. Ovaj jednostavan recept zahtijeva da očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata.
  2. Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.
  3. Zatim u vodu dodamo šećer i limunsku kiselinu te miješamo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata.
  4. Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

NAJNOVIJE OBJAVE

Pravilna njega kože ruku i noktiju tijekom zime

Vanjski utjecaji, kao što su hladnoća, vjetar, nagle promjene temperature iz hladnog u toplo, štetno utječu na kožu. Ruke su, pored lica,...

Prijavite se na „Zeleni Bazar“ i reklamirajte svoje proizvode potpuno BESPLATNO!

Pandemija koja je zadesila cijeli svijet nam je ukazala na to kako se životne navike mogu vrlo brzo promijeniti, ali i na...

Mladi, kreativni, ženski frizer iz Viteza otkrio zanimljivosti i pozitivne strane svog zanimanja

„S obzirom da nije uobičajeno da ja kao muškarac, radim u većini slučajeva ženske frizure, nisam se ni bojao pokrenuti svoj vlastiti...

Udruga građana „Svjetlo“ tradicionalno organizira Dan ružičaste vrpce

Mjesec borbe protiv raka dojke u subotu, 17. listopada 2020. godine, Udruga građana „Svjetlo“ iz Viteza obilježit će organiziranjem tradicionalne akcije čiji...
- Advertisment -
error: Sadržaj je zaštićen.