viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.04.22 @ 18:35

Većina nas se sjeti da u prehranu ubaci ribu samo tijekom dana posta, iako je to velika greška. Nutricionisti naglašavaju koliko je ona korisna za naše zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta tjedno nađe na našoj trpezi. Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mjesto kad je riječ o prehrani, kaže dr Josh Axe.

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma, a doktor Josh objašnjava koje sve benefite sardina ima. Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike: 191 kalorija, 22,7 grama proteina, 10,5 grama masti, 8,2 mikrograma vitamina B12, 48,5 mikrograma selena, 250 jedinica vitamina D, 451 miligram fosfora, 351 miligram kalcija, 4,8 miligrama niacina, 2,7 miligrama željeza, 365 miligrama kalija, 35,9 miligrama magnezija, 0,2 miligrama bakra, 1,9 miligrama vitamina E, 0,2 miligrama vitamina B, 61,2 miligrama cinka. Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od kroničnih bolesti, piše Nportal. Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Također, povoljno djeluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju razinu kolesterola i triglicerida.

OGLAS
Oglasi
LM