Plamenjača krumpira je najopasnija bolest ove biljke – Na vrijeme se spremite za zaštitu i sačuvajte prinos.
Vizuelnim pregledima usjeva registrirano je prisustvo simptoma prouzrokovača plamenjače krumpira (Phytophtora infestans) i prouzrokovača crne pjegavosti krumpira (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padavine koje mogu stvoriti povoljne uvjete za razvoj i dalje širenje ovih patogena.
U usjevima krumpira sa kasnim sortimentom koji se neće vaditi narednih mjesec dana i gdje još treba sačuvati lisnu masu, preporučuje se primjena fungicida.
Pogodni uvjeti za razvoj ove bolesti su vlažno i prohladno vrijeme, česte kiše i rosa, optimalna temperatura od 18-22 C i relativna vlažnost zraka iznad 75%. U vlažnim uvjetima, samo u okviru jedne pjege gljiva formira preko 100 000 konidija koje se kišnim kapima i vjetrom raznose kroz usjev. Plamenjača se najprije pojavljuje na biljkama krumpira koje se nalaze u ulegnućima na polju, na zaklonjenim i zasjenjenim mjestima, kao i na biljkama u gustom sklopu. Infekcija krtola je posebno izražena u vlažnom i hladnom zemljištu, a slaba u vlažnom i toplom zemljištu. Agro-stroj u ponudi ima dostupna sredstva kako bi na vrijeme zaštitili vaše usjeve.