Pokladni utorak je uskoro, donosimo recept domaćih krafni za vesele maškare

Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krafne. Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno.

Sastojci:

  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi ili suhi kvasac
  • 4 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica

Dodatno:

  • 1 l ulja za prženje krafni

Priprema:

Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.

U jednoj većoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte si još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.

Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se ne bi ljepilo.

Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ukoliko želite izbušite im rupu.

Ostavite da se krafne dižu na toplom, trebat će im oko 10 minuta ako je prostorija topla

U duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije. Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru tada malo smanjite, čisto da održava toplinu ulja.

Neke krafne su vam se već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje.

Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani – idu u ulje. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.

Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekroenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.