Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krafne. Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno.
Sastojci:
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 svježi ili suhi kvasac
- 4 žlice šećera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 4 žlice ulja
- 2 žlice ruma ili rakije
- 1 vanilin šećer
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
Dodatno:
- 1 l ulja za prženje krafni
Priprema:
Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.
U jednoj većoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte si još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.
Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se ne bi ljepilo.
Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ukoliko želite izbušite im rupu.
Ostavite da se krafne dižu na toplom, trebat će im oko 10 minuta ako je prostorija topla
U duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije. Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru tada malo smanjite, čisto da održava toplinu ulja.
Neke krafne su vam se već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje.
Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani – idu u ulje. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.
Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekroenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.