viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.02.23 @ 17:44

Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krafne. Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno.

Sastojci:

OGLAS
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi ili suhi kvasac
  • 4 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica

Dodatno:

OGLAS
  • 1 l ulja za prženje krafni

Priprema:

OGLAS

Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.

U jednoj većoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesite tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte si još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.

Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se ne bi ljepilo.

Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ukoliko želite izbušite im rupu.

Ostavite da se krafne dižu na toplom, trebat će im oko 10 minuta ako je prostorija topla

U duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije. Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru tada malo smanjite, čisto da održava toplinu ulja.

Neke krafne su vam se već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje.

Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani – idu u ulje. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.

Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekroenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.

Oglasi
LM