spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
98 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Flora i fauna na markama HP Mostar

- Oglasi -
- Oglasi -

            Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dva prigodna izdanja maraka s motivima flore i faune. „Flora 2022.“ sadrži dvije marke s motivima ranog i proljetnog jaglaca. Ove zeljaste trajnice, svima poznate, imaju i ljekovita svojstva te se skupljaju i pripremaju kao čaj. Autor likovnog rješenja je Zoran Vlašić.

            Autor izdanja „Fauna 2022.“ je Vilim Parić, a na markama je prikazana pčela medarica (Apis mellifera). Pčelinja zajednica sastoji se od tri vrste pčela: matica, radilica i trut. Matica je jedina spolno zrela ženka u pčelinjem društvu. Njen zadatak je nošenje jaja, odnosno briga o društvu, i držanje pčela u košnici putem feromona koje luči. Matica će samo jednom napustiti košnicu, pri parenju. Oplodit će je najbrži trut koji dostigne spolnu zrelost, a zatim će uginuti. Iz oplođenih jaja se razvijaju ženke (radilice ili matice), dok se iz neoplođenih razvijaju mužjaci (trutovi). Radilica je ženka sa zakržljalim jajnicima. U nedostatku matice u zajednici može polagati jajašca (neoplođena), ali se iz njih izlegu samo trutovi.

- Oglasi -

Ova izdanja, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu su kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.