spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

HIT DESTINACIJA SREDNJE BOSNE/ Magija po uzoru na Gospodara prstenova: Ove zime otputujte u jedino hobit selo u BiH

- Oglasi -

Iako svi maštamo o putovanjima za vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana, ali zbog inflacije si rijetki to mogu priuštiti, pronašli smo sjajnu lokaciju u koju se možete zaputiti iz bilo kojeg dijela BiH. Riječ je o Kreševu, srednjobosanskom gradiću u kojem se nalazi za sada, prvo i jedino, hobit selo u BiH, nastalo po uzoru na sela kakve smo viđali u filmskim ekranizacijama Tolkienovih romana “Gospodar prstenova”. Četiri sestre obitelji Miličević  izgradile su hobit kućice na brežuljku Golišan s kojeg se pruža pogled na selo Rakova Noga, a ideju su dobile upravo tijekom proslave Božića 2021. godine. “Dogovor je pao da napravimo pet kućica, četiri kuće za nas četiri sestre i petu za roditelje, ali da svatko kućicu uredi po vlastitim željama i preferencijama. Novi Zeland nam je dao ideju jer tamo postoje ovakva sela, ali smo u nazive i uređenje kućica unijete duh i tradiciju Kreševa”, izjavila je za Bljesak.info Milijana Miličević.

Tako su, dodaje Miličević, nastale kućice Lipa, Ober, Bedem, Čador i Majdan. Lipa je poznata, ističe, kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti, a u Kreševu je lipa naseljeno mjesto koje krasi epitet jednog od najljepših u okolici. “Lipa je naseljeno mjesto u Kreševu koje krasi epitet jednog od ljepših u okolici.Kućica Lipa simbol je jednog sretnog djetinjstva. Protkana je ljubavlju prema prirodi, prirodnim materijalima, starim običajima, odiše emocijom i ima za cilj pružiti vam udobnost i unutarnji mir. Lipa je moja zahvala i sjećanje na pokojne baku i djeda”, kaže Milijana. Druga kućica je Ober, nastala prema ideji druge sestre Marije koja je inženjerka geologije i zaljubljenica u rude, pa je kreševsku pećinu Ober preselila u svoju kućicu.

“Crvena boja žive , stalaktiti na stropu, kamena obloga unutarnjih zidova i fasade, rudarske lampe, šljem, čizme.. pričaju posebnu priču koju morate sami istražiti, jer je riječima teško dočarati”, dodaje. Treća kućica je Bedem sestre Vedrane i donosi priču o kraljevskom gradu Bedemu koji je bio pretposljednje utočišce bosanske kraljice Katarine Kosače, a ostatci Bedema nalaze se iznad stare bosanske čaršije u Kreševu. “Vedrana gradi kraljevski dvorac čiji će kapacitet biti 6 osoba, a četvrta sestra Valentina gradi Čador, kućicu koja nosi naziv po najvišem vrhu Kreševa i najvišem vrhu planine Bitovnje koja je trenutno u izgradnji”, dodaje. Peta hobit kućica “Majdan” koju su uredili roditelji sestara Miličević je još uvijek u izgradnji, a u nju je utkana povijest željeznih ruda u Kreševu, tradicija potkovanih jaja jer je Kreševo kovački grad. U kućicama koje su veličine 25 metara četvornih stambenog prostora nude smještaj za četiri osobe – dnevni boravak, sobe za spavanje, kuhinja i kupaonice, a posjetitelji se griju “na drva” u starinskoj pećici. “Svaka kućica ima svoje privatno dvorište koje mimo predivnog pogleda nudi mogućnost roštiljanja i kuhanja na otvorenom. Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za vaše kućne ljubimce, koliba ‘Golišan’ za organiziranje proslava”, dodaje. U planu im je i izgradnja velikog dječjeg igrališta, kao i povezivanje s mještanima koji će gostima nuditi domaća jela i prehrambene proizvode. “Glavni cilj našeg projekta je turistička promocija našeg Kreševa i vraćanje u vremena kada je sve bilo mirnije i s puno manje stresa, u vremena kad smo se više družili, razgovarali uz miris svijeće i pucketanje vatre iz peći, s vunenim čarapama na nogama”, rekla je Milijana. Cijena noćenja ovisi o sezoni, vremenskim uvjetima i razdoblju zakupa, a kreće se od 100 do 200 KM. “Rezervacije su već davno krenule, termini su se otkako smo otvorile hobiton selo brzo popunjavali, pa čak i mjesecima unaprijed”, ističe. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.