spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Novac Stjepana II. Kotromanića na markama HP Mostar

- Oglasi -

- Oglasi -

            Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Arheološko blago 2023.“ s motivom novca Stjepana II. Kotromanića (Srebrenik, 1292. – Bobovac, 28. rujna 1353.), bosanskog bana koji je vladao od 1314. do 1353. godine. Stjepan II. sagradio je Bobovac, najznačajniji i najbolje utvrđeni grad u srednjovjekovnoj Bosni, nešto prije prve polovine XIV. st. Poticao je iskorištavanje bosanskih rudnika željeza, srebra i bakra te trgovinu, osobito s Dubrovnikom. Bio je prvi bosanski vladar koji je kovao svoj novac.

            Najprije je bio u službi bosanskoga bana Mladina II. Bribirskoga. Potom pristupa savezu protiv Mladina II., koji je 1322. bio poražen uz pomoć Mlečana i hrvatsko-ugarskog kralja Karla I. Roberta. Nakon toga Stjepan preuzima vlast u Bosni zajedno s bratom Vladislavom. Oslanjajući se na Anžuvince iskoristio je razdor u Srbiji nakon smrti kralja Milutina te je zaposjeo Soli, Usoru, Završje, primorje između Neretve i Cetine te Hum, otvorivši Bosni izlaz na more. Godine 1333. potvrdio je posjed Stona i Pelješca Dubrovčanima koji su, za uzvrat, pristali na plaćanje godišnjega danka. Samostalno je vladao u Bosni, o čemu svjedoči i to što ga papa Ivan XXII. u jednom pismu naziva „vladarom Bosne“. Za njegove vladavine ojačao je u Bosni katolicizam, a franjevci su proširili svoje djelovanje osnovavši 1339. posebnu vikariju. Naslijedio ga je nećak Tvrtko I. koji je postao prvi bosanski kralj.

- Oglasi -

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli, prvi dan izdanja 12. 5. 2023. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.