spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
21 ° C
21 °
21 °
80 %
1.3kmh
41 %
Sri
21 °
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °
Ned
33 °
spot_imgspot_img

Slavenski mitovi na markama Hrvatske pošte Mostar

- Oglasi -
- Oglasi -

Priče i mitovi zajednička su tema za izdanja poštanskih maraka EUROPA 2022. koje izdaju sve članice PostEuropa. Za motive izdanja Hrvatske pošte Mostar izabrani su bog Perun i božica Morana.

 Slavenski narodi štovali su različita božanstva, a istraživanja su dovela do toga da se bog gromova i munja Perun smatra vrhovnim bogom slavenskog panteona. Vlada živim svijetom boraveći u utvrdi na najvišoj grani stabla života. Njegova supruga je božica plodnosti i zaštitnica žena Mokoš. Ona je mati vlažna Zemlja i žarko Sunce.

- Oglasi -

Perun se prikazuje kao grubi crvenokosi čovjek, a simbolizira ga orao koji sjedi na grani hrasta i promatra svijet. Vodeni bog podzemlja Veles njegov je neprijatelj koji živi u korijenju stabla života i simboliziran je zmijom.

- Oglasi -

Najznačajniji mit slavenske mitologije je borba između Peruna i Velesa koji krade Sunce – Mokoš i odvodi ju u podzemni svijet gdje ona provede jednu polovinu godine. Perun progoni Velesa svojim munjama i gromovima te ga protjera u podzemlje kako bi vratio Mokoš i ponovno uspostavio red. Mit se ponavljao svake godine u kružnom ciklusu prema kretanju Sunca i godišnjim dobima.

Autor likovnog rješenja je Vilim Parić, a marke se u poštanskom prometu koriste od 5. travnja 2022. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE