Studija koja je objavljena u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju sugerira kako tamna čokolada pomaže u održavanju krvnih sudova i čuva naše srce zdravim.
Autor studije s Medicinskog fakulteta u Houstonu, u Teksasu objasnio je da čokolada sadrži zdrave hranjive tvari kao što su flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina koje mogu umanjiti upalu i povećati dobar kolesterol.
Izgleda kako umjerene količine čokolade štite koronarne arterije, ali ne ukoliko je konzumirate u velikim količinama, dakle s čokoladom umjereno.
Sve te velike riječi poput flavonoidi, metilksantini, polifenoli i stearinska kiselina samo su stručan način da se kaže da je čokolada puna antioksidanata koji pomažu u smanjenju upale, poboljšavaju protok krvi i povećavaju raspoloženje i koncentraciju.
Jedna porcija kakao proizvoda može sadržavati više fitokemijskih antioksidanata od većine hrane. Osim toga njena antioksidacijska svojstva zadržavaju se tijekom vremena i to recimo duže od antioksidativnih svojstava zelenog čaja.
Treba napomenuti kako je ustanovljeno da je konzumacija čokolade više puta tjedno povezana sa osam posto smanjenim rizikom od bolesti koronarnih arterija.
Dokazano je kako kakao pomaže u sprečavanju moždanog udara i zatajenja srca.
Čokolada je također povezana s poboljšanjem protoka krvi u mozgu, što može pomoći kod kognitivnih funkcija. No i čokolada ima manu, nije dobra za vašu kožu i čest je uzrok akni.
Međutim, ukoliko u umjerenim količinama konzumirate čokoladu, vaša koža neće patiti, a vi ćete biti sretniji, jer kako kažu, čokolada potiče izlučivanje hormona sreće. Hormon dobrog raspoloženja, serotonin izlučuje se upravo konzumacijom tamne čokolade. Hormoni sreće temelj su za dobar život, a želite li imati dobar život, neka vam saveznik bude čokolada.