viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 13.01.24 @ 12:21

U ponedjeljak, 8. siječnja 2024. godine članice Udruge „Svjetlo“ iz Viteza su hodočastile na grob nadbiskupa Josipa Stadlera u Katedralu Srca Isusova u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo hodočašće redovito organiziraju časne sestre Služavke Malog Isusa iz samostana sv. Josip u Vitezu čiju zajednicu je utemeljio upravo Vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj hodočašća je bila sestra Danica Bilić koja je na polasku, s predstojnicom sestrom Ana Marijom Kesten, kroz molitvu, pjesmu i šalu, ispričala zanimljive detalje iz života i rada njihovog utemeljitelja. Između ostalog, Nadbiskup Stadler je 1906. godine, u tadašnjoj Han Kompaniji, kupio sestrama Služavkama Malog Isusa imanje, odnosno polje koje je nazvano Polje svetog Josipa s nakanom da se od plodova zemlje hrane i uzdržavaju siromasi. Već sljedeće godine je otvorena zajednica Služavki Malog Isusa i sestre su započele svoju zavjetnu djelatnost. Nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine, država oduzima svu imovinu i sestre su morale napustiti samostan. Općina Vitez im je u svibnju 2001. godine službeno dodijelila dio zemljišta i samostan i tako omogućila povratak zajednice sestara u Vitez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku u Katedralu Srca Isusova, hodočasnici su se molili na grobu Vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera na nakane i za proglašenje nadbiskupa blaženim.

Nakon molitve Gospine krunice, slavljena je sveta Misa. Na propovijedi je istaknuto da se na ovaj dan koji je ujedno i blagdan Gospe od Brze Pomoći, obilježava i obljetnica smrti Vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera. Njegov zagovor tražimo i molimo se da bude proglašen blaženim jer je uistinu živio na putu svetosti. Također je naglašeno da je nadbiskup Josip Stadler, kao i svi proglašeni sveti, imao tri osobine a to su da je jako častio i štovao Blaženu Djevicu Mariju koja je oblikovala njegov život i rad, zatim da je s izuzetnim žarom štovao i volio Euharistiju i na koncu, cijeli svoj život je poštovao i bio poslušan papi, nikada ga nije kritizirao.

Nakon svete Mise hodočasnici su se ponovo skupili u molitvi oko groba Nadbiskupa Stadlera.

Duhovno obogaćeni i ispunjeni mirom, hodočasnici su se vratili u Vitez, naša Udruga „Svjetlo”, po zagovoru Blažene Djevice Marije i Nadbiskupa Josipa Stadlera, zasigurno je dobila dodatnu snagu i poticaj za svoj rad i pomaganje onima koji su u najvećoj potrebi, piše radiomarija.ba.

Oglasi
LM